Кламер БГ - Новини: Поредна събота на протести във Франция

Поредна събота на протести във Франция

Свят

|
Съб, 15 Дек 2018г. 17:54ч.
Поредна събота на протести във Франция

Франция отново беше блокирана в събота заради поредните протести на "жълтите жилетки". Недоволството на част от тях продължава въпреки отстъпките, обявени от президента Еманюел Макрон по-рано през седмицата.

В цялата страна са мобилизирани 70 000 полицаи жандармеристи. 8000 са те в Париж. Според френските власти около 33 000 "жълти жилетки" са излезли на протест из страната, а в Париж са едва 5000. Десетки са задържани от полицията. Има сблъсъци с полицията, но те са по-оганичени и далеч от ескалацията на напрежението в предходните дни на протести.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Блокадите на "жълтите жилетки" обаче взеха и две косвени жертви. Шофьор загина в Белгия, близо до границата с Франция, след като се вряза в камион, който спрял рязко заради блокада на протестиращите. При друг инцидент 44-годишна жена е загинала в района на френския град Соасон, отново заради пътна блокада от протестиращи. По информация на bTV, на кръгово кръстовище жената не е видяла кордона от спрели коли и при опит да ги избегне се е ударила челно в насрещно движещ се автомобил. Така жертвите, свързани с протестите във Франция, станаха седем.

В Париж недоволните бяха няколко хиляди. На бул. "Шанз Елизе" протестиращите изградиха жива пирамида, а пред Операта близо 1000 души, притихнаха в минута мълчание за жертвите на атентата в Страсбург във вторник. В редиците се забелязват синдикални лидери и политици от крайната левица, невинаги посрещани с одобрение от протестиращите, предаде БНР.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Много от демонстрантите повтарят исканията за референдум за граждански инициативи. Полицията е задържала 85 души, 46 са останали в ареста.

Сн. ЕПА/БГНЕС

На централния бул. „Шанз-Елизе“ няколко голи активистки, олицетворяващи Френската революция, се изправиха пред полицаите на няколко метра от Елисейския дворец, резиденцията на френския президент, в знак на протест. Външният вид на дамите беше модерен прочит на известната картина на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа".

Сн. ЕПА/БГНЕС

Ако демонстрациите са значително по-малобройни отпреди, обществената подкрепа се оказва трайна: според проучванията около 3/4 одобряват това протестно движение.

Около 40 станции на метрото в централната част на Париж и няколко спирки на градската железница са затворени. Нe работят станциите до Айфеловата кула, Латинския квартал, Лувъра, Операта и площада на Бастилията.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Значително е нарушен графикът на наземния транспорт и експресните автобуси за летищата "Шарл де Гол" и "Орли".

Полицията пое контрол над центъра на френската столица още от сутринта. Засилено е присъствието на гара "Сен Лазар", където пристигат пътници от предградията и други френски градове. Около сградата са разположени полицаи с маски и автомати, а вътре дежурят патрули, които проверяват част от хората.

Магазините по "Шанз-Елизе" са затворени, а витрините са закрити с дъски в очакване на протестите. Хиляди хора се събират по широкия булевард. Големите търговски центрове обаче работят.

Малко преди обед се стигна до леко спречкване между полицията и протестиращите на "Шанз-Елизе". Конфликтът бързо бе прекратен, след като силите на реда използваха лютив газ, за да разпръснат тълпата, а протестиращите тръгнаха към Триумфалната арка.

След атентата в Страсбург правителството призова "жълтите жилетки" да се въздържат от протести, защото силите на реда бяха мобилизирани за издирването на атентатора. Част от не толкова радикалните представители на протестиращите решиха да се откажат от демонтрациите. Но въпреки това се очаква по улиците отново да излязат недоволни, при това с по-анархистични настроения.

Първата демонстрация на "жълтите жилетки" беше на 17 ноември. Тогава исканията бяха социални, дори ставаше въпрос само за цените на горивата. По-късно, на 24 ноември, протестът се радикализира, бяха опустошени десетки обекти на "Шанз-Елизе". На 1 ноември недоволните посегнаха на един от символите на държавата – Триумфалната арка. Миналата събота, 8 декември, бяха нанесени щети на 250 обекта в Париж.

mediapool.bg