Кламер БГ - Новини: Фейсбук и Туитър с нови мерки срещу дезинформацията в изборите в САЩ

Фейсбук и Туитър с нови мерки срещу дезинформацията в изборите в САЩ

Свят

|
Четв, 13 Авг 2020г. 16:12ч.
Фейсбук и Туитър с нови мерки срещу дезинформацията в изборите в САЩ

Фейсбук и Туитър взеха нови мерки за борба с дезинформацията в изборите в САЩ след отправяните им критики за твърде небрежно отношение към фалшивите новини и кампаниите за дезинформация, които според някои са повлияли на резултата от президентските избори през 2016 г., предаде Ройтерс.

Фейсбук лансира Изборен информационен център, който позволява на всички потребители на Фейсбук и Инстаграм да получават достъп до точна и лесна за намиране в интернет информация за гласуването.

Американските граждани ще могат да проверяват дали са вписани в избирателните списъци на своя щат, а в противен случай ще бъдат препратени към правилния сайт. Те също така ще могат да се запознаят с правилата на своя щат за неприсъствено гласуване.

Туитър разшири правилата си срещу дезинформацията за предварителното гласуване и гласуването по пощата. Става дума за нови политики за предоставяне на вярна информация за всички налични варианти за гласуване, включително неприсъствените и реагиране на неверни твърдения по тези теми.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно е заявявал без доказателства, че гласуването по пощата, за което се очаква рязко да се увеличи заради епидемията от коронавируса, е податливо на масови измами, отбелязва Ройтерс. През 2016 г. близо една четвърт от избирателите гласуваха по този начин. Според мнозина експерти установената практика и децентрализираното естество на изборите в САЩ силно затрудняват измамите с пуснатите по пощата бюлетини.

mediapool.bg