Кламер БГ - Новини: Умерените сред демократите в САЩ взеха под прицел прогресистите

Умерените сред демократите в САЩ взеха под прицел прогресистите

Свят

|
Ср, 31 Юли 2019г. 13:42ч.
Умерените сред демократите в САЩ взеха под прицел прогресистите

Кандидатите с умерени политически възгледи разкритикуваха прогресивните си съперници като Бърни Сандърс и Елизабет Уорън във втория дебат между борещите се за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г., съобщи Ройтерс.

"Имаме избор: Може да последваме сенатор Сандърс и сенатор Уорън по пътя, по който искат да ни отведат, с лоши политики като "Здравеопазване за всички", всичко безплатно и неизпълними обещания", каза бившият конгресмен Джон Делейни. "Това ще отблъсне независимите гласоподаватели и Тръмп ще бъде преизбран", продължи той.

Планът на Сандърс е за безплатно здравно осигуряване, при което ще бъде изцяло премахнат частният пазар за сметка на финансирана от данъкоплатците система, която ще покрива всички американци. Умерените кандидати обаче смятат този план за твърде скъп, неефективен и почти сигурен начин да се даде на републиканците доказателството, от което се нуждаят, за да нарекат демократите "социалисти", отбеляза АП.

"Здравеопазването е човешко право, не привилегия", каза Сандърс и добави, че му е дошло до гуша от "демократи, които се страхуват от големи идеи".

Губернаторът на щата Монтана Стив Бълок разкритикува колегите си кандидати, че са представили твърде либерални възгледи в първия дебат миналия месец в Маями. Той не взе участие в него.

"Гледайки предишния дебат, останах с впечатлението, че хората са по-загрижени за това да натрупат точки или да се надпреварват с икономически списък с желания, отколкото да уверят американците, че ние чуваме техните гласове и ще им помогнем в живота", каза Бълок.

Уорън и Сандърс са рамо до рамо в социологическите проучвания, с около 15 процента подкрепа сред избирателите демократи, далеч зад бившия вицепрезидент Джо Байдън. Освен идеята за създаване на система за всеобщо здравно осигуряване, двамата прогресисти се обявиха за прекратяване на наказателните производства за мигранти, влезли нелегално в САЩ и за здравно осигуряване на лицата без документи.

Бълок каза, че с тези идеи наливат вода в мелницата на Тръмп. "За разумна имиграционна система е нужен разумен лидер. Ние можем да я създадем, без да декриминализираме и да осигуряваме здравеопазване за всички", заяви Бълок.

Въпреки политическото им съперничество, Бърни Сандърс и Елизабет Уорън формираха снощи нещо като съюзен идеологически отбор, за да защитят общите си идеи, най-вече по въпроса за здравеопазването, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Макар всеки от тях да е смятан за основен съперник на другия в надпреварата за номинацията, Сандърс и Уорън нито в един момент (на дебата) не влязоха в пряк сблъсък. Вместо това те се изправиха в противоборство с останалите сравнително неизвестни кандидати, които използваха дебата като възможност да изразят загрижеността си, че партията им възприема прекалено либерални цели.

Дебатът извади на показ сериозния избор, който предстои да направят избирателите на първичните избори на Демократическата партия: дали да възприемат дневния ред, предвиждащ сериозни икономически промени в опит за привличане на младите избиратели и на избирателите от малцинствата, или да действат по-внимателно и да подкрепят по-сдържаните политически послания, за да спечелят гласовете на умерените избиратели, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Останалите кандидати на сцената в Детройт вчера бяха кметът на Саут Бенд, в щата Индиана, Пийт Бутиджидж, бившият конгресмен Бето О'Рорк и американската сенаторка Ейми Клоубъшар. Те се стремят да използват дебата, за да увеличат рейтинга си, както направи американската сенаторка Камала Харис след силното си представяне в първия дебат в Маями.

Тази вечер ще бъде втората част от дебата на демократите. Над 20 кандидати се борят за внимание и за финансова подкрепа в надпреварата за номинацията на Демократическата партия за опонент на президента републиканец Доналд Тръмп през ноември 2020 г.

Двете вечери в Детройт може да са последна възможност за много от претендентите да водят дебат на националната сцена. Националният комитет на Демократическата партия ще вдигне прага за участие в следващите дебати през септември и октомври и за тях ще се класират само хората, набрали най-много средства за кампаниите си и с най-голям рейтинг в социологическите проучвания, отбеляза Ройтерс.

mediapool.bg