Кламер БГ - Новини: Украйна: опасност от напрежение между новоизбрания президент и Тръмп

Украйна: опасност от напрежение между новоизбрания президент и Тръмп

Свят

|
Четв, 16 Май 2019г. 15:28ч.
Украйна: опасност от напрежение между новоизбрания президент и Тръмп

Избраният за президент и още невстъпил в длъжност (това ще стане в понеделник, 20 май – б.р.) Володимир Зеленски се оказа замесен въпреки волята си в политическите и съдебни дела на САЩ. Това създаде опасност от напрежение с ключов съюзник в кризата, противопоставяща Украйна и Русия, пише агенция Франс прес.

Става дума за планираната, а впоследствие анулирана визита в Украйна на личния адвокат на Доналд Тръмп Руди Джулиани, която отключи политическите страсти във Вашингтон и Киев.

Случаят хвърли светлина върху водещи се в Украйна разследвания, които доста силно вълнуват Белия дом заради възможните им политически последици в навечерието на президентските избори догодина.

В любопитна смесица от паралелна дипломация и лични интереси бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който споделя настъпателната визия на клиента си за политиката, разчиташе да се срещне с Володимир Зеленски, комедийния актьор, избран на 21 април за президент на Украйна.

Целта му бе да се увери в Киев, че новите украински власти няма да преустановят две съдебни разследвания, резултатите от които според него биха могли да бъдат "доста полезни" за Доналд Тръмп.

Едното от тях е свързано с възможната намеса на Украйна в американските президентски избори през 2016 г. в полза на Хилари Клинтън чрез разпространението на документи, компрометиращи бившия ръководител на кампанията на Доналд Тръмп - Пол Манафорт. Манафорт впоследствие бе осъден на седем години и половина затвор за измами, свързани с лобистката си дейност в Украйна при бившата проруска власт.

Случаят е подарък от съдбата за Тръмп, началото на чийто мандат бе белязано от разследването за руска намеса, която Москва отрича, но бе доказана в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

Второто разследване е свързано с украинската компания Бурисма, собственост на проруски олигарх, за която няколко години работи синът на Джо Байдън, Хънтър Байдън. Това може да се окаже компрометиращо в момент, когато бившият американски вицепрезидент се включи в надпреварата за определяне на кандидат на демократите за президентските избори догодина.

"Врагове" на Тръмп

Володимир Зеленски е в минно поле, тъй като обеща промени в съдебната система, за да бъден сложен край на корупцията. Той иска да уволни главния прокурор Юрий Луценко, който според медиите се е срещал няколко пъти с Джулиани, за да обсъди тези разследвания.

"Зеленски попадна в опасен капан. Или да насърчи разследванията, които благоприятстват предизборната кампания на Тръмп, или да изгуби подкрепата на Белия дом", твърди пред Франс прес Альона Гетманчук, директорка на мозъчния тръст "Нова Европа" в Киев.

Да ядоса Вашингтон би било твърде рисковано за новия украински президент, който, без да има политически и дипломатически опит, наследи въоръжен конфликт с проруски сепаратисти. За пет години загинаха близо 13 000 души в този конфликт, довел до небивала криза с Русия и тежки икономически затруднения, припомня агенцията.

Непоколебим съюзник, Доналд Тръмп до този момент разсейва страховете, провокирани в Киев от обещанията в предизборната си кампания за сближаване с Владимир Путин. Тръмп се обади на Зеленски да го поздрави още вечерта на победата му, за голяма изненада на хората от екипа на Зеленски, които си помислиха, че става дума за шега.

За да обясни анулирането на визитата си, Руди Джулиани изрази опасение да не се озове лице в лице с "врагове на президента" Тръмп от обкръжението на Зеленски.

Джулиани даде за пример Сергий Лешченко, бивш журналист и критик на корупцията. Той публикува документи, от които стана ясно, че до 2014 г. са били дадени милиони долари на Пол Манафорт.

Наливайки масло в огъня, близкият на досегашния президент главен прокурор заплаши във вторник да повдигне на депутата Лешченко обвинение за разгласяване на класифицирана информация по този въпрос.

Екипът на Зеленски избра да не привлича вниманието към себе си във връзка с този случай. "Надяваме се това недоразумение да бъде преодоляно", каза само съветникът на Зеленски Дмитро Разумков.

Според Гетманчук Володимир Зеленски трябва най-вече да избягва да обещава каквито и да било резултати и да поеме ангажимент да "гарантира независимо разследване": "Най-важното, с което Украйна разполага в Съединените щати, е подкрепата и на двете партии. Да се заиграваш политически с единия или другия лагер би било лоша идея", твърди Гетманчук.

По БТА

mediapool.bg