Кламер БГ - Новини: Търси се изход от политическите кризи в Мали, Буркина Фасо и Гвинея след извършените там военни преврати

Търси се изход от политическите кризи в Мали, Буркина Фасо и Гвинея след извършените там военни преврати

Свят

|
Нед, 03 Юли 2022г. 16:40ч.
Търси се изход от политическите кризи в Мали, Буркина Фасо и Гвинея след извършените там военни преврати

Акра, Гана

В Акра, столицата на Гана, започна среща на високо равнище на Икономическата общност на страните от Западна Африка (ЕКОВАС), предаде Асошиейтед прес. На форума ще бъдат направени опити да се намери изход от политическата безисходица в няколко държави, засегнати от военни преврати - в Мали, Буркина Фасо и Гвинея. Миналия месец ЕКОВАС отложи налагането на нови икономически и финансови санкции на трите държави, чието членство в регионалната организация временно бе преустановено след извършените там военни преврати. Международната общност настоява в тези страни да бъдат произведени демократични избори.

Неотдавна малийските власти обявиха пътна карта за преход, предвиждаща президентски избори през февруари 2024 година и референдум за нова конституция през март 2023 година. Предстои да се види дали участниците в днешния форум ще приемат тези предложения.

През януари ЕКОВАС санкционира Мали, като прекрати голяма част от търговските си връзки със страната, затвори и сухопътните си, и въздушните граници с Мали. Това се отрази много тежко на малийската икономика.

Хунтите в Буркина Фасо и Гвинея предложиха тригодишни периоди на преход към демократично управление. Засега регионалният блок отхвърля този вариант и иска по-скорошно произвеждане на избори.

mediapool.bg