Кламер БГ - Новини: Кризата в Сирия ескалира и Турция обяви, че няма да спира бежанците към Европа

Кризата в Сирия ескалира и Турция обяви, че няма да спира бежанците към Европа

Свят

|
Пет, 28 Фев 2020г. 13:49ч.
Кризата в Сирия ескалира и Турция обяви, че няма да спира бежанците към Европа

Турция обяви, че вече няма да спира сирийските бежанци, тръгнали към Европа, след като подкрепяните от Москва сили на сирийския президент Башар Асад нанесоха смъртоносни удари срещу турски сили в Сирия.

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

България разчита на Анкара да спира мигрантската вълна и засега турските власти не я допускат към нашите граници. София от своя страна редовно защитава протурски позиции на европейско ниво и се въздържа да коментира проблемите с човешките права в Турция.

В очакване на неминуемото пристигане на бежанци от Идлиб, турската полиция, бреговата охрана и граничните служители по сигурността вече са получили нареждане да не се намесват, ако мигрантите тръгнат да пресичат границите по суша и море.

"Решихме да не спираме сирийските бежанци да стигнат Европа по суша или море", каза източникът, пожелал анонимност. "Всички бежанци, включително сирийците сега могат да влязат в Европейския съюз", добави високопоставен източник.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

В Турция има около 3.7 милиона сирийски бежанци.

29 турски военни загинаха при удари на сирийската армия

Кризата ескалира, след като при удари на сирийската правителствена армия в провинция Идлиб загинаха най-малко 20 турски военни.

В отговор Турция бомбардира позиции на сирийските правителствени сили.

"Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни части", каза в комюнике ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

"Нашите безценни войници ще бъдат отмъстени", каза Алтун.

Той призова международната общност, в това число Русия и Иран, поддръжници на правителството на Башар Асад, да "поемат отговорност", за да "спрат престъпленията срещу човечеството, които извършва режимът".

Готви се среща между Путин и Ердоган

В петък президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор и са обсъдили възможността за среща, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Двамата подчертаха необходимостта от приемане на допълнителни мерки с цел нормализиране на обстановката в северозападна Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Договорено бе да се активизират съответните междуведомствени консултации и да се проучи възможността за провеждане в най-близко време на среща на най-високо ниво.

В телефонния разговор Путин и Ердоган обсъдиха приоритетите на борбата с тероризма.

Отбелязан бе приоритетният характер на задачите във връзка с борбата с международните терористични групировки, отбелязаха в пресслужбата на руския президент.

Лидерите на двете страни обсъдиха и реализацията на руско-турските договорености от 2018 г. и 2019 г.

НАТО призова Сирия и Русия да спрат въздушните удари

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Сирия и Русия да прекратят незабавно въздушните удари над Идлиб и да спазват изцяло международните си задължения. Той направи това изявление след днешното извънредно съвещание на посланиците на държавите от пакта по искане на Турция.

Съюзниците изразиха пълна съпричастност с Турция. Обстановката е опасна и трябва да се успокои.

Призоваваме за незабавно възобновяване на прекратяването на огъня и за осигуряване на хуманитарен достъп, добави той.

Столтенберг отбеляза, че Турция е съюзникът в НАТО, понесъл най-много терористични удари, приел най-много бежанци и най-тежко засегнат от обстановката в съседна Сирия. Той добави, че НАТО ще продължи да следи обстановката по турско-сирийската граница.

Има опасност кризата да ескалира до голям международен конфликт

Напрежението в сирийската провинция Идлиб може да ескалира в голям международен конфликт, предупреди ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Ройтерс.

Настоящата ескалация трябва неотложно да спре. Има риск тя да прерасне в открита международна военна конфронтация, да причини непоносимо хуманитарно страдание и да постави цивилни в опасност, написа в Туитър върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

ЕС призовава всички страни за бърза деескалация и съжалява за всички, изгубили живота си. Съюзът ще обмисли всички необходими мерки да защити сигурността си. Поддържаме връзка с всички заинтересовани страни, заяви Борел.

Анкара призова Иран и Русия да не подкрепят Асад

Турция поиска от световните сили да наложат в Сирия зона, забранена за полети, за да защитят стотиците хиляди хора, които бягат от конфликта, съобщи Ройтерс.

В Туитър ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун заяви, че Русия и Иран, които подкрепят сирийския президент Башар Асад, ще изгубят всякакво доверие, ако не спрат военните действия в района на Идлиб.

Русия увеличава присъствието си в Сирия

Два бойни кораба от руския Черноморски флот, въоръжени с ракетни комплекси "Калибър", са на път за Средиземно море към крайбрежието на Сирия, където вече има един руски кораб от същия клас, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", снабдени с прецизно оръжие - ракетния комплекс "Калибър-НК", - извършват планов преход от Севастопол към далечна морска зона, където ще влязат в състава на постоянната групировка на ВМФ в Средиземно море", обяви пресслужбата на Черноморския флот.

Според съобщението двете фрегати са започнали преминаване през Босфора и Дарданелите, като преди това екипажите им са извършили редица бойни учения в акваторията на Черно море.

"Адмирал Есен", друга руска фрегата от същия клас, е разположена в Средиземно море от декември м.г., припомниха от пресслужбата на Черноморския флот.

Ройтерс отбеляза, че това дислоциране става на фона на нарастващо напрежение между Русия, Турция и Сирия заради контрола върху сирийската провинция Идлиб, където се намират последните бастиони на противниците на режима в Дамаск.

mediapool.bg