Кламер БГ - Новини: Турция изгони трима германски журналисти

Турция изгони трима германски журналисти

Свят

|
Нед, 10 Март 2019г. 19:02ч.
Турция изгони трима германски журналисти

Турция изгони трима германски журналисти да напуснат страната, което е първият случай в който Анкара официално отказва акредитация на чуждестранни медии, предаде ББС в неделя.

Германският външен министър Хайко Маас осъди това решение и определи действията на Анкара като "неприемливи“, обещавайки да продължи кампанията срещу ограничаване правата на журналистите в Турция.

Потърпевши са Томас Зайберт от "Тагесшпигел“, Йорг Брасе – шеф на бюрото на Цет Де Еф (ZDF) и Халил Гюлбеяз от телевизията Ен Де Ер (NDR TV), на които са били дадени десет дни да напуснат страната. Те вече са се върнали в Германия.

Йорг Брасе сподели пред колегите си, че му е разрешено да изпълнява служебните си задължения в Иран, но не и да работи в Турция, която е страна членка на НАТО.

"Мисля, че това е опит да се увеличи натиска върху чуждестранните медии. След като правителството успя повече или по-малко да накара местните медии да замълчат, сега се опитва да направи същото и със западните медии“, категоричен е журналистът.

Няколко други чуждестранни репортери също очакват решение по акредитациите си.

Журналистът Дениз Юджел, който има двойно турско и германско гражданство, прекара една година в затвор в Турция по обвинения в шпионаж.

Действията на Анкара предизвикаха опасения относно ново посегателство срещу свободата на словото и медиите. Десетки турски журналисти бяха задържани по обвинения в предполагаеми връзки с движението ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, което според президента Реджеп Ердоган стои зад неуспешния опит за преврат от юли 2016 година.

При показен процес срещу служителите на опозиционния вестник "Кумхюриет", журналистите бяха осъдени по обвинения в тероризъм.

mediapool.bg