Кламер БГ - Новини: Турция и Иран осъдиха решението на ОАЕ да се споразумее с Израел

Турция и Иран осъдиха решението на ОАЕ да се споразумее с Израел

Свят

|
Пет, 14 Авг 2020г. 13:42ч.
Турция и Иран осъдиха решението на ОАЕ да се споразумее с Израел

Турското външно министерство смята за лицемерно решението на Обединените арабски емирства /ОАЕ/ да се споразумее с Израел за нормализиране на двустранните отношения, се казва в съобщението на министерството, разпространено днес и цитирано от информационните агенции.

"Историята и съвестта на народите в региона няма да забравят и никога няма да простят това лицемерно решение на ОАЕ, които предадоха делото на палестинците заради тесните си интереси и се опитват да представят това като акт на самоотверженост", се подчертава в съобщението.

Турското министерство заявява още, че "ръководството на ОАЕ няма право да води преговори с Израел от името на палестинците и да прави отстъпки по жизнено важни за Палестина и нейния народ въпроси".

Обединените арабски емирства и Израел се споразумяха да установят пълни дипломатически отношения като част от сделка за спиране на анексията на окупирани територии, които палестинците искат да бъдат част от бъдещата им държава.

Иран заяви днес, че сделката за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства е опасна и незаконна, предаде Ройтерс, като цитира изявление на иранското външно министерство пред държавната агенция ИРНА.

"Срамното решение на Абу Даби да сключи споразумение с фалшивия ционистки режим е опасен ход и ОАЕ и другите държави, които го подкрепиха, ще са отговорни за последиците му", заяви министерството. Според Техеран това е нож в гърба на палестинците

Това е нож в гърба на палестинците и само ще заздрави "регионалното единство против ционисткия режим", добави министерството.

mediapool.bg