Кламер БГ - Новини: Турция депортира сирийски бежанци в планираната зона за сигурност в Северна Сирия

Турция депортира сирийски бежанци в планираната зона за сигурност в Северна Сирия

Свят

|
Пет, 25 Окт 2019г. 13:19ч.
Турция депортира сирийски бежанци в планираната зона за сигурност в Северна Сирия

Турция принудително изпраща сирийски бежанци в район в Сирия, близо до турско-сирийската граница, в който тя цели да установи "зона за сигурност", въпреки че конфликтът там още не е приключил, посочи Амнести интернешънъл в доклад, публикуван в петък и цитиран от Ройтерс.

В Турция сега живеят близо 3,6 милиона бежанци, които са избягали от войната в Сирия. Но със засилването в течение на времето на негативните обществени настроения към бежанците, Анкара се надява да пресели до два милиона бежанци в планираната зона за сигурност в Североизточна Сирия.

Анкара казва, че над 350 000 сирийски бежанци вече са се завърнали доброволно в родината си.

Амнести интернешънъл отбелязва в доклада, че бежанци, с които правозащитната организация е разговаряла, са се оплакали, че са били заплашвани или физически принуждавани от турската полиция да подпишат документи, удостоверяващи, че те доброволно се завръщат в Сирия.

В действителност Турция излага на сериозна опасност живота на сирийските бежанци, като ги принуждава да се завръщат в зона на война, посочва правозащитната организация.

Амнести интернешънъл изтъква в доклада, че предполага въз основа на интервюта, които е провела между юли и октомври, че принудителните връщания през последните месеци са стотици, но добавя, че може да потвърди 20 случая.

Засега няма реакция от Анкара на доклада на Амнести интернешънъл, но по-рано Турция отричаше да е изпращала обратно сирийски бежанци в Сирия против волята им.

Сирийците, които се депортират, в повечето случаи казват, че не са регистрирани или живеят извън турските окръзи, в които са регистрирани, се посочва в доклада, като се добавя, че се депортират и хора от окръзи, в които те са били регистрирани.

Ана Ший, изследователка на Амнести интернешънъл по въпроса за правата на бежанците и мигрантите, казва, че Турция заслужава признание за това, че приема на своя територия толкова много сирийци в продължение на години. Но тя не може да използва тази щедрост като извинение за нарушаване на международното и вътрешно право с депортиране на хора към активна зона на конфликт, добавя изследователката.

План, договорен тази седмица между Турция и Русия, предвижда бойците от сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ да бъдат изтеглени извън територия с дълбочина 30 километра по протежение на турската граница и да се даде възможност на бежанците да се върнат там "безопасно и доброволно".

Проправителственият вестник "Йени шафак" пише в петък, че сега животът в сирийските погранични градове Тал Абияд и Рас ал Айн ще се "нормализира", след като Турция е поела контрола над района от СЗН. Вестникът посочва, че Турция ще възстанови двата града, опустошени от войната, ще установи сили за сигурност и съдебни власти там и ще работи за икономическа стабилност на района.

mediapool.bg