Кламер БГ - Новини: Турска военна офанзива в Северна Сирия заради кюрдите

Турска военна офанзива в Северна Сирия заради кюрдите

Свят

|
Ср, 09 Окт 2019г. 20:50ч.
Турска военна офанзива в Северна Сирия заради кюрдите

Турция предприе военна атака срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия в сряда. Само ден след като американският президент Доналд Тръмп изтегли войските на САЩ от района, военни самолети и артилерия обстреляха позиции в няколко града по границата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на "Операция извор на мира", съвместно със Сирийската национална армия, насочена срещу ПКК (Работническа партия на Кюрдистан)/кюрдските милиции и "терористи от Ислямска държава".

По думите му целта на военната акция е да елиминира наричания от него "коридор на терора"

по турската южна граница, но европейските страни незабавно го призоваха да прекрати операцията.

Хиляди жители на сирийския град Рас ал Айн в провинция Хасака са започнали да напускат града, държан от Сирийските демократични сили. Турските въздушни удари са убили двама цивилни и са ранили други около двадесет, повечето от които са военни от Сирийските демократични сили.

Поне 16 удара

По информация на Ал Хадас турските военновъздушни сили са нанесли общо 16 удара по позиции на кюрдски формирования, по техни контролни пунктове и бази в населените места Мешрафия, Хирбет-Банат, Ал Асадия и Бир Нух. Гъсти облаци дим се издигат над тези райони.

Турска авиация е била забелязана в небето над град Дербасия, разположен на 50 километра от границата с Турция. Артилерията обстрелва град Айн Иса, както и район между градовете Рас ал Айн и Тал Абяд.

Увеличава се напливът на бежанци от граничните населени места.

По информация на сирийската агенция САНА действията на турските военни са довели до разрушения в населени места. По нейни данни снаряди падат в района на град Камишли, където се намира щаб на коалицията "Сирийски демократични сили"

Заради атаката на Турция Франция, Великобритания и Германия поискаха са поискали да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Ройтерс. По думите й трите страни подготвят съвместна декларация, в която ще осъдят категорично турското навлизане в Сирия. Тя допълни обаче, че обща декларация на ЕС засега не е приета, защото някои страни още не са се присъединили към нея

Водещ американски сенатор от Републиканската партия пък заяви, че планира да внесе пакет от "опустошителни" санкции срещу Турция заради операцията й.

Сенаторът Линдзи Греъм, обикновено отявлен привърженик на президента Доналд Тръмп, изрази безпокойство за съдбата на кюрдите в региона. Греъм неколкократно критикува решението на Тръмп да изтегли американските войски от Североизточна Сирия.

"Президентът прави това изцяло против съветите на всички. Той ще получи 100 процента от заслугата, ако знае нещо, което ние останалите не знаем. И ще понесе 100 процента от отговорността. Няма да има средно положение", каза Греъм.

Мир и спокойствие

Ердоган обаче твърди,че целта на операцията е "установяването на мир и спокойствие в региона".

"Ще дадем възможност за завръщането на сирийските бежанци в тяхната страна през безопасна зона, която ще бъде установена с операция "Извор на мира", написа той в Туитър.

Малко по-рано директорът на комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун се обърна и към сирийските кюрди и отбеляза, че "те могат или да се предадат, или Турция ще спре опитите им да попречат на турските усилия за борба с терористичната групировка "Ислямска държава".

В района на турско-сирийската граница са разположени гаубици, бронирана техника, военни камиони и командоси от различни поделения в цяла Турция.

Турция иска да премахне кюрдското въоръжено присъствие край границата си и в създадената зона за сигурност в Северна Сирия да бъдат върнати сирийски бежанци.

Американският президент Доналд Тръмп изтегли американските войски в региона и на практика се отказа от досегашната политика на САЩ да защитават доскорошните си съюзници кюрдите. Те от своя страна коментираха, че Тръмп им е забил нож в гърба и турската операция ще засили позициите на "Ислямска държава".

Кюрдите са готови да се сражават

Кюрдските формирования, влизащи в състава на коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС), обявиха, че ще окажат въоръжена съпротива на турските войски, ако опитат да нахлуят в Северна Сирия.

"Ще се съпротивляваме", заяви командирът на кюрдите в състава на СДС Мазлум Кобани в отговор на въпрос за реакцията при възможна операция на Анкара.

"Воюваме вече седем години и сме готови да продължим да воюваме още толкова", добави Кобани.

Според него с решението си да изтеглят войските си от Северна Сирия, САЩ показват двойственост в политиката си по отношение на сирийските кюрди.

"Не трябва да има никаква двойственост", отбеляза Кобани.

Тръмп: Турция трябва да се заеме със заловените бойци на ИДИЛ

В сряда президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в Туитър, че САЩ никога не би трябвало да участват в конфликтите в Близкия изток, поради което той е започнал да изтегля американските войски от региона.

"Битки между различни групи, които продължават стотици години. САЩ не би трябвало никога да имат военно присъствие в Близкия изток. Изтеглихме нашите 50 войници. Турция трябва да се заеме със заловените бойци на ИДИЛ, които Европа отказа да върне. Глупавите безкрайни войни за нас приключват!".

Заедно с публикацията Доналд Тръмп сподели и съобщението на Белия дом, че Турция ще продължава планираните военни операции в Северна Сирия.

Президентът на САЩ също така посочи, че страната му е извършила инвазия в Ирак под фалшив предлог, който се разпространяваше по това време както от демократи, така и от републиканци, и в който се твърдеше, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово унищожение.

"Влизането в Близкия Изток беше най-лошото решение в историята на нашата държава! Отидохме на война според фалшиво и сега опровергано предположение - оръжия за масово унищожение. Там нямаше нищо! Сега бавно и внимателно извеждаме нашите велики войници. Нашият фокус е върху голямата картина! САЩ са по-големи, откогато и да било!", написа Тръмп в туитър.

Президентът на САЩ също твърди, че войната в Близкия изток е струвала на негова страна осем трилиона долара и е довела до смъртта на хиляди американски войници и милиони местни жители.

Путин предупредил Ердоган да не вреди на мирния процес в Сирия

На този фон от Кремъл съобщиха, че руският президент Владимир Путин е казал на турския си колега Реджеп Ердоган да избягва каквито и да било стъпки в Сирия, които биха могли да навредят на мирния процес.

Кремъл заяви, че Путин и Ердоган са се съгласили в телефонния разговор, че суверенитетът и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат съблюдавани.

mediapool.bg