Кламер БГ - Новини: Тръмп призова американците да прекъснат за 15 дни повечето си дейности

Тръмп призова американците да прекъснат за 15 дни повечето си дейности

Свят

|
Вт, 17 Март 2020г. 13:50ч.
Тръмп призова американците да прекъснат за 15 дни повечето си дейности

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе нова агресивна стъпка за ограничаване на коронавируса в САЩ, като призова сънародниците си да преустановят за 15 дни повечето си социални дейности и да не се събират по повече от 10 души на едно място, предаде Ройтерс.

Обявявайки нови указания на създадената от него специална работна група за борба с коронавируса, президентът каза, че хората трябва да избягват ненужните пътувания и да не посещават барове, ресторанти или спортни центрове.

На фона на сривове на борсите Тръмп предупреди, че е възможна рецесия. Такъв развой би навредил на шансовете му за преизбиране през ноември, отбелязва Ройтерс.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп вчера каза, че правителството му се е съсредоточило върху овладяването на здравната криза. Президентът изрази убеденост, че веднъж щом разпространението на вируса бъде спряно, американската икономика ще навлезе в период на "страхотен подем".

Специалната работна група за коронавируса прикани младите хора да спазват новите указания, въпреки че рискът да се разболеят сериозно при тях е по-малък

Решихме да въведем по-строги мерки и да парираме заразата сега, каза Тръмп. Той нарече вируса "невидим враг" и прогнозира, че до юли, август или по-късно най-тежката част от кризата може да е отминала.

"С няколко седмици целенасочени действия можем да преодолеем кризата и то бързо", каза той.

Тръмп отрече слуховете, че в САЩ се готви национална карантина като в Италия и Испания и заяви, че това няма да стане.

Президентът обеща федерална помощ за авиокомпаниите, които търпят тежки загуби поради пандемията. Той заяви "100 процента подкрепа за авиокомпаниите".

Тръмп каза, че губернаторите, в чиито щати има нужда от респиратори, маски и други средства за медиците, трябва първо да се опитат да решат проблема сами, преди да се обърнат за помощ към федералното правителство.

Това предложение изненада някои губернатори, които се борят да овладеят епидемията и очакват от федералното правителство финансова помощ, оборудване и персонал, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Проучване: Засилване на опасенията, спад на доверието в правителството

Същевременно проучване на Галъп, цитирано от Ройтерс, паказа, чее около 60 на сто от американците са "много" или "донякъде" притеснени, че те самите или член на семействата им може да бъде изложен на зараза с новия коронавирус, в сравнение с 36 на сто през февруари, показва.

Проучването е проведено в интервала от 2 до 13 март, скоро след откриването на първия потвърден случай на бързо разпространяващия се вирус на територията на САЩ.

Доверието в способността на правителството да реагира на епидемията е спаднало рязко. 61 на сто от американците са "много" или "донякъде" уверени в способността на правителството да реагира на епидемията. Това е спад от 16 на сто в общественото доверие спрямо февруари.

Първоначално Тръмп омаловажи опасността, свързана с епидемията, припомня Ройтерс.

Просветление

Седмици наред президентът омаловажаваше опасността от новия коронавирус. Той се занимаваше с разпалване на вражди и сипене на критики. Той споделяше твърде малко конкретна информация за разрастващата се пандемия, а много от нещата, които каза, бяха неверни, пише и в. "Вашингтон пост".

Губернатори и кметове, както и шефове на малки и големи предприятия, запълниха ръководителския вакуум и взеха тежки решения за своите съграждани, служители и клиенти. В отсъствието на ясни насоки от президента за гражданите, които той беше избран да управлява, недоволството на губернаторите преля.

Вчера, близо осем седмици, след като бе потвърден първият случай на зараза с коронавирус в САЩ, Тръмп най-сетне показа, че осъзнава мащабите на кризата, която заплашва човешки животи в цялата страна, нарушава функционирането на икономиката и внася съществени промени във всекидневието на американците, пише изданието.

Президентът, който само шест дни по-рано обещаваше, че "всичко ще отмине", а дори и в неделя съветваше американците "просто да се успокоят", вчера даде да се разбере, че епидемията може да продължи до юли или август, отбелязва "Вашингтон пост".

mediapool.bg