Кламер БГ - Новини: Тръмп прекрати отношенията на САЩ със СЗО

Тръмп прекрати отношенията на САЩ със СЗО

Свят

|
Съб, 30 Май 2020г. 16:55ч.
Тръмп прекрати отношенията на САЩ със СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекъсват отношенията си със Световната здравна организация (СЗО), защото тя не е успяла адекватно да реагира на коронавирусната епидемия и на практика се е превърнала в "марионетка на Китай", съобщиха световните агенции.

В кратко изявление пред журналисти в Розовата градина на Белия дом Тръмп заяви, че ще спре американското финансиране за СЗО, което възлиза на стотици милиони долара годишно. Той каза, че агенцията на ООН не е извършила реформите, които той е поискал от нея по-рано този месец и заяви, че китайските служители "са пренебрегнали" задълженията си да докладват на СЗО за вируса.

Те са оказали натиск върху организацията, така че тя да заблуди света при откриването на вируса от китайските власти. Китай има пълен контрол върху Световната здравна организация, въпреки че плаща само 40 милиона долара годишно, а Съединените щати - 450 милиона долара годишно, коментира Тръмп.

Той заяви, че САЩ подробно са посочили какви реформи искат от СЗО, но тя "е отказала да действа". Затова Вашингтон ще пренасочи средствата, които е давал на СЗО, за други спешни цели и нужди по света, заяви Тръмп, но не уточни какви.

САЩ е най-големият източник на финансова подкрепа за СЗО и очакваното му оттегляне съществено ще отслаби организацията, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп упрекна СЗО, че се е предоверила на информацията, която е получавала от Китай за коронавируса, и каза, че "прикриването от Китай на уханския вирус" е позволило заразата да се разпространи в целия свят.

Американският президент отдавна поставя под съмнение значението на ООН, изразява пренебрежение към важността на принципа за мултилатерализма, фокусирайки се върху стратегията си "Америка на първо място", отбелязва Ройтерс.

От встъпване в длъжност на Тръмп САЩ излязоха от Съвета за правата на човека на ООН и ЮНЕСКО, оттеглиха се от глобалното споразумение за справяне с климатичните промени и от сделката с Иран.

По-късно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призоваха САЩ да преосмислят обявеното от тях решение за скъсване със Световната здравна организация.

Глобалното сътрудничество и солидарността чрез многостранни усилия са единственото ефективно и жизнеспособно средство за спечелване на тази битка, пред която светът е изправен, заявиха Фон дер Лайен и Борел, визирайки пандемията от коронавирус, засегнала цялата планета.

"СЗО трябва да продължи да бъде в състояние да ръководи международния отговор на пандемиите, сегашни и бъдещи. Ето защо участието и подкрепата на всички са необходими и съществени", заявяват Фон дер Лайен и Борел в съвместно комюнике.

"Изправени пред тази световна заплаха, дойде моментът да укрепим сътрудничеството и да намерим общи решения. Трябва да избегнем действия, които отслабват резултатите на международно ниво. В тази връзка призоваваме САЩ да преосмислят обявеното от тях решение", посочват Фон дер Лайен и Борел.

Докато светът продължава да се бори срещу пандемията, основната задача на всеки е да спасява човешки живот и да овладява и смекчава тази пандемия, се казва в изявлението.

Двамата европейски лидери изтъкват, че ЕС продължава да подкрепя СЗО в това отношение и вече е предоставил допълнителни средства.

mediapool.bg