Кламер БГ - Новини: Тръмп обяви, че е разпоредил значително засилване на санкциите срещу Иран

Тръмп обяви, че е разпоредил значително засилване на санкциите срещу Иран

Свят

|
Ср, 18 Септ 2019г. 17:01ч.
Тръмп обяви, че е разпоредил значително засилване на санкциите срещу Иран

Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че е разпоредил на министъра на финансите Стивън Мнучин да засили значително санкциите срещу Иран, но не даде подробности.

Напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира след атаките от събота срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, за които САЩ обвиняват Ислямската република, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Вчера Тръмп заяви, че няма намерение да се среща с иранския президент Хасан Рохани по време на откриването на есенната сесия на Общото събрание на ООН по-късно този месец, предаде Ройтерс.

"Не мисля, че те са готови вече, но те ще бъдат готови", каза Тръмп и добави: "Не изключвам нищо никога, но предпочитам да не се срещам с него". В понеделник Рохани заяви, че няма да се среща с Тръмп в Ню Йорк.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се зарече вчера, че няма да има преговори със САЩ, ако те не се "разкаят", предаде ДПА.

В понеделник Тръмп заяви, че вероятно Иран стои зад нападенията в събота срещу саудитски петролни инсталации. Ако САЩ "върнат думите си назад и се разкаят и върнат към ядрената сделка, която те нарушиха, те може да участват в срещи с подписалите това споразумение с Иран", каза Хаменей. Той подчерта, че в противен случай "няма да има преговори на каквото и да било равнище" между представители на двете държави "нито в Ню Йорк, нито някъде другаде".

mediapool.bg