Кламер БГ - Новини: Тръмп не изключва помилване на Едуард Сноудън

Тръмп не изключва помилване на Едуард Сноудън

Свят

|
Нед, 16 Авг 2020г. 09:26ч.
Тръмп не изключва помилване на Едуард Сноудън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде знак в събота, че е готов да преосмисли позицията си по ключовия случай с бившия служител на Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън, който разкри строго секретно мащабно електронно наблюдение на милиони хора по света от разузнавателните служби на страната.

"Много хора смятат, че към него трябва да се отнесем по различен начин, а други хора смятат, че той е извършил много лоши неща", каза президентът и добави: "Ще разгледам това много сериозно", каза Тръмп на пресконференция в събота.

Спекулациите, че Тръмп допуска помилване на Сноудън се засилиха през последната седмица, след като в интервю за "Ню Йорк Пост" президентът заяви, че "чува" гласовете, според които Сноудън не е третиран справедливо, пише "Ню Йорк Таймс". Бившият служител на Националната агенция за сигурност е обвинен в държавен шпионаж и кражба на класифицирана информация от правителството. В момента той се намира в Русия, където му бе предоставено временно убежище. Сноудън твърди, че в Руската федерация може да говори по-свободно, отколкото в Европа.

В предизборната си кампания през 2016 г. Доналд Тръмп бе заел крайна позиция по случая на Сноудън. "Мисля, че той е тотален предател и бих се разправил грубо с него", коментира тогава Тръмп.

mediapool.bg