Кламер БГ - Новини: Тръмп може да наложи вето, ако Конгресът отхвърли обявеното от него извънредно положение

Тръмп може да наложи вето, ако Конгресът отхвърли обявеното от него извънредно положение

Свят

|
Пон, 18 Фев 2019г. 07:28ч.
Тръмп може да наложи вето, ако Конгресът отхвърли обявеното от него извънредно положение

Президентът Доналд Тръмп е готов да наложи първото вето в мандата си, ако Конгресът отхвърли обявеното от него национално извънредно положение заради ситуацията на границата с Мексико, съобщи високопоставен съветник в Белия дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Съветникът Стивън Милър заяви в предаването "Фокс нюз сънди", че "президентът ще защити обявеното от него национално извънредно положение".

Запитан дали това значи, че Тръмп е готов да наложи вето на резолюция за отхвърлянето му, Милър добави: Той ще защити обявеното от него национално извънредно положение, гаранция".

Западното крило се готви за битки на няколко фронта в момент, когато опитите на президента да заобиколи Конгреса, за да финансира дълго обещаваната стена по границата, са подложени на критики и от двете партии и са обект на няколко съдебни дела.

След като депутати от двете партии блокираха исканите от него милиарди долари, с които да изпълни предизборното си обещание, Тръмп обяви в петък национално извънредно положение, за да пренасочи средства за изграждане на граничното съоръжение.

В същото време снаторът републиканец Линдзи Греъм обеща да бъдат разследвани твърдения, според които заместник-главният прокурор Род Розенстайн е говорил за отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост през 2017 г., съобщи ДПА.

"Има твърдение от страна на изпълняващия длъжността директор на ФБР по това време, че заместник-главният прокурор на практика е опитал да извърши административен преврат, да свали президента, като се позове на 25-ата поправка", каза Греъм пред телевизия Си Би Ес.

"Заместник-главният прокурор отрича. Така че аз обещавам на зрителите ви, че ще има изслушване за това кой казва истината и какво действително е станало", каза Греъм.

Бившият и.д. директор на ФБР Андрю Маккейб каза в интервю за същата телевизия, че Розенстайн е бил толкова разтревожен от решението на Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми през май 2017 г., че е говорил за позоваване на 25-ата поправка на конституцията с цел отстраняване на Тръмп.

Съгласно тази поправка, в случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, те се поемат от вицепрезидента до края на мандата.

mediapool.bg