Кламер БГ - Новини: Тръмп иска САЩ да купят Гренландия от Дания

Тръмп иска САЩ да купят Гренландия от Дания

Свят

|
Пет, 16 Авг 2019г. 15:09ч.
Тръмп иска САЩ да купят Гренландия от Дания

Президентът Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес САЩ да купят Гренландия от Дания "с различна степен на сериозност", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският вестник се позовава на неназовани настоящи и бивши служители на Белия дом. Според цитираните източници президентът на САЩ е поискал от своите съветници да "разгледат идеята" да бъде купен най-големият остров на Земята.

Тръмп е проявил интерес към Гренландия заради нейните природни ресурси и геополитическо значение. Възможни негови мотиви са да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век.

Тръмп казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.

Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец.

Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация.

С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, посочва ДПА.

АП припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.

Бившият датски премиер Ларс Льоке Расмусен и други датски политици реагираха скептично на съобщенията, че Доналд Тръмп проявява интерес към Гренландия.

"Това трябва да е някаква първоаприлска шега", написа Расмусен в Туитър.

Оя Кемниц Ларсен, една от двете датски депутатки от Гренландия, също отхвърли идеята.

"Не, благодаря на купуването на Гренландия от Тръмп! Точно обратното, по-доброто и по-равнопоставено партньорство с Гренландия трябва да е пътят към една по-силна и в дългосрочен план по-независима Гренландия", написа Ларсен в Туитър.

Бившият външен министър и сегашен говорител за външната политика на подкрепящите правителството социаллиберали Мартин Лидегор също заяви, че това трябва да е шега.

"Тръмп да купи Гренландия?! Дано да е шега, но иначе е ужасна идея с риск от милитаризация на Гренландия и по-малко независимост за гренландския народ, а освен това и голяма загуба за Дания", написа Лидегор в Туитър.

mediapool.bg