Кламер БГ - Новини: Тръмп започва преговори с демократите за финансирането на правителството

Тръмп започва преговори с демократите за финансирането на правителството

Свят

|
Ср, 02 Ян 2019г. 09:20ч.
Тръмп започва преговори с демократите за финансирането на правителството

Президентът на САЩ Доналд Тръмп показа, че е готов да преговаря за край на частичното спиране на работата на федералното правителство и покани лидери на Конгреса за преговори в Белия дом.

Частичното спиране на работата на правителството продължава 11-и ден, защото Конгресът не успя да постигне споразумение за финансирането му. Демократите отказват да осигурят исканите от Тръмп 5 млрд. долара за строителството на оградата по границата с Мексико.

"Сигурността на границата, това "нещо" със Стената и спиране на работата на правителството не е начина, по който Нанси Пелоси иска да започне мандата си като председател на Камарата на представителите! Да сключим сделка?", написа президентът на САЩ в Туитър.

Очаква се Пелоси да стане председателка на Камарата на представителите на САЩ, след като новият Конгрес започне работа по-късно тази седмица.

Около 25 на сто от правителствените служби не работят, а стотици хиляди федерални служители са в неплатен отпуск или работят, без да получават заплата.

Сайтът "Политико" и Си Ен Ен съобщават, че Тръмп е поканил лидери на Конгреса на брифинг по въпроса за стената по границата в Белия дом. Очаква се срещата да се състои утре следобед, като ще присъстват високопоставени служители от министерството на вътрешната сигурност, чието финансиране е засегнато от липсата на финансиране.

Демократите съобщиха вчера, че са разработили план, който ще предложат в четвъртък, след като поемат властта в Камарата на представителите.

По-рано днес американските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да попречат на 150 мигранти да преминат границата с Мексико в района на град Тихуана.

Сред пострадалите има жени и деца. Мигранти са заявили пред Асошиейтед прес, че са достигнали границата миналия месец, като част от кервана от Хондурас.

mediapool.bg