Кламер БГ - Новини: Тръмп заплаши Иран, че може да го унищожи

Тръмп заплаши Иран, че може да го унищожи

Свят

|
Пон, 20 Май 2019г. 13:00ч.
Тръмп заплаши Иран, че може да го унищожи

Американският президент Доналд Тръмп обеща вчера да не позволи на Иран да разполага с ядрени оръжия, часове след като заплаши, че "ако Иран иска да се бие, това ще е официалният край на Иран", предаде ДПА.

"Няма да разреша на Иран да има ядрени оръжия" каза Тръмп за телевизия Фокс нюз.

"Не искам да воювам. Но има ситуации като тази с Иран, при които не можеш да им позволиш да имат ядрени оръжия, просто не можеш да позволиш това да се случи", каза президентът.

Преди интервюто си Тръмп изглежда увеличи ескалацията на растящата заплаха от конфликт, използвайки социалните медии, за да отговори на иранските революционни гвардейци, които увериха, че не се страхува от война.

"Ако Иран иска да се бие, това ще е официалният край на Иран. Никога повече не заплашвайте Съединените щати", написа Тръмп в Туитър, в отговор на вчерашното изявление на командващия корпуса на гвардейците на ислямската революция Хосейн Салами, че Иран не иска война, но и не се страхува от война.

Напрежението между двете страни нараства откакто Техеран каза, че ще започне частично оттегляне от ядрената сделка, сключена през 2015 г., от която Вашингтон излезе миналата година.

Миналия месец САЩ обявиха Корпуса на гвардейците на ислямската революция за терористична организация, като за пръв път използваха тази квалификация за част от чуждестранно правителство.

Тръмп обвинява Иран, че продължава да се стреми към ядрени оръжия, дестабилизира Близкия изток и района на Персийския залив и насърчава тероризма. Той настоява също за преговори с Иран.

If Iran wants to fight, that will be the official end of Iran. Never threaten the United States again!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 19, 2019

mediapool.bg