Кламер БГ - Новини: Тръмп драстично намали броя на бежанците, които САЩ ще премиемат

Тръмп драстично намали броя на бежанците, които САЩ ще премиемат

Свят

|
Нед, 03 Ноем 2019г. 09:54ч.
Тръмп драстично намали броя на бежанците, които САЩ ще премиемат

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп драстично намали броя на бежанците, които ще могат да влязат в САЩ през настоящата фискална година. Тази бройка беше сведена до 18 000 души, съобщи ДПА.

Съгласно решението 4000 души могат да бъдат приети от Ирак, а 1500 от Салвадор, Гватемала или Хондурас. Останалите 12 500 са хора, които се страхуват от преследвания заради техните религиозни вярвания или политически дейности или които попадат в обхвата на американската програма за прием на бежанци.

САЩ въведоха тази програма през 80-те години. При последната година на Барак Обама на поста в САЩ бяха допуснати около 85 000 бежанци. През първата си година на власт Тръмп намали бройката на около 53 000 за фискалната година.

Американското правителство каза, че новият таван за бежанците ще позволи на властите да се фокусират върху проблемите по южната граница, където ситуацията е обрисувана като кризисна. Върховният комисариат за бежанците на ООН каза, че е обезпокоен от тази стъпка на САЩ.

Същевременно федерален съдия от Портланд в щата Орегон временно блокира решението на администрацията на Тръмп да се изисква от имигрантите доказателство, че имат здравна застраховка или че могат да платят за медицински грижи, преди да получат визи за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Седем американски граждански и една неправителствена организации заведоха дело в сряда срещу тази мярка с аргумента, че тя ще блокира близо две трети от всички очаквани законни имигранти.

mediapool.bg