Кламер БГ - Новини: Тръмп горд от големия брой заразени с COVID-19 в САЩ

Тръмп горд от големия брой заразени с COVID-19 в САЩ

Свят

|
Ср, 20 Май 2020г. 12:44ч.
Тръмп горд от големия брой заразени с COVID-19 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че възприема първото място на страната си по брой заразени от COVID-19 в света като "значка на честта".

САЩ регистрираха 1536 смъртни случая, свързани с новия коронавирус през последните 24 часа, с които общият им брой вече е над 1.5 млн. Жертвите са 91 845, като САЩ остават най-пострадалата държава.

Според американския президент обаче причината за статистиката е масовото тестване. Досега в страната са направени над 12 и половина милиона теста.

Това обаче не я поставя на челно място по брой тестове на глава от населението.

По този показател Съединените щати са 16-ти в света след Исландия, Нова Зеландия, Русия и Канада.

Тръмп защити идеята си за профилактика с хидроксихлорохин

Междувременно

Доналд Тръмп отново защити идеята си да приема лекарството хидроксихлорохин като превенция срещу коронавируса, въпреки че от Агенцията за контрол на храните и лекарствата предупредиха за сериозни странични ефекти.

"То няма отрицателно влияние върху мен, аз се чувствам същият, не съм се променил. Не изглежда да има някакво лошо влияние върху мен, но изглежда дава допълнителна линия на защита и има невероятни оценки от някои хора, включително много лекари по света", каза той.

Медицинските среди разкритикуваха Тръмп за лансираната идея.

Мрачни прогнози за икономиката

Заради пандемията се очаква икономиката на САЩ да се свие с 11 процента през второто тримесечие на тази година, прогнозира службата по бюджета към Конгреса, предаде ДПА.

Икономическо възстановяване се очаква да започне през втората половина на тази година, каза службата.

Що се отнася до заетостта, бюджетната служба каза, че страната ще загуби 26 милиона работни места в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година.

Възстановяването на заетостта ще бъде бавно и безработицата все още ще бъде 8.6 процента в края на идната година.

mediapool.bg