Кламер БГ - Новини: Тръмп беше оправдан, но украинската сага далеч не е приключила

Тръмп беше оправдан, но украинската сага далеч не е приключила

Свят

|
Четв, 06 Фев 2020г. 15:04ч.
Тръмп беше оправдан, но украинската сага далеч не е приключила

Процесът за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп приключи. Т. нар. украинска сага обаче далеч не е завършила.

Обстоятелствата около пазарлъците на Тръмп с Украйна, свързани най-вече с външнополитическите интриги, заплетени от неговия личен адвокат Руди Джулиани, остават недоизяснени въпреки оправдаването му от Сената вчера.

Президентът започва кампанията си за преизбиране, оставяйки зад гърба си обвиненията, заплашващи неговото политическо наследство, но е само въпрос на време да изплуват нови факти, документи и свидетели, включително разкритията в една нова книга на Джон Болтън - бившия му съветник по националната сигурност.

Това може да доведе до започване на продължително разследване, чийто край няма да се вижда на хозиронта. Това ще остави въпросите за поведението на президента актуални до изборите през ноември. Именно такъв незаглъхващ отзвук Тръмп и неговите съпартийци републиканци се опитваха да избегнат, като отхвърлиха дълъг процес за импийчмънт.

"Все повече неща ще излизат на бял свят всеки ден, и те вече излизат всеки ден и всяка седмица", каза председателят на комисията по разузнаването към Камарата на представителите Адам Шиф в интервю за АП вчера.

Шиф, който ръководеше процедурата за импийчмънт в долната камара на Конгреса, заяви, че още не е взето окончателно решение дали да бъде призован да даде показания пред камарата Джон Болтън, след като Сенатът гласува да не го изслушва като свидетел.

"Безпринципното поведение на президента, готовността му да лъже на избори - това няма да спре, - каза Шиф. - Това няма да се промени, което означава, че ние ще трябва да запазим постоянна бдителност."

Болтън, който беше до Тръмп, когато той вземаше ключови решения, скоро ще изложи своята версия, вероятно в свидетелски показания, ако лидерите на камарата решат да го призоват, или в книгата, която предстои да публикува през март.

И не е само Болтън.

Сътрудникът на Джулиани Лев Парнас, бизнесмен от Флорида, който твърди, че е работил за Тръмп по въпроса за Украйна, каза преди време, че няма търпение да свидетелства пред Конгреса и да изложи своята версия за случая. Обвинен за изборни финансови нарушения миналата година, той продължава да снабдява разследващите по процедурата за импийчмънт с кореспонденция и документи.

Междувременно хиляди страници документи, свързани с украинския казус, изплуват бавно в резултат на дела, заведени от заинтересовани групи от наблюдатели въз основа на Закона за достъп до информация. Министерството на правосъдието разкри в съдебен документ миналия уикенд, че разполага с 24 имейла, свързани с украинския казус, които не е разкрило.

Елиът Енгъл, председателят на комисията по външните работи към Камарата на представителите, каза, че украинската сага "определено не е приключила". Неговата комисия бе една от няколкото, които работиха по разследването за импийчмънт.

"Мога да ви кажа, че ние няма да оставим тази тема да отшуми, - посочи Енгъл. - Мисля, че има много въпроси, останали без отговор, които американската общественост заслужава да знае."

Конгресменът от Кънектикът Джим Хаймс, член на комисията по разузнаването, каза, че долната камара на Конгреса трябва да продължи "да следи по-упорито от всякога за злоупотребите с власт", защото Тръмп вероятно ще бъде окуражен от оправдаването си. "Дори и ако президентът продължи със своите обструкции, фактите ще излязат на бял свят", посочи той.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл призна в минутите след гласуването снощи, че "разследванията ще продължат". Републиканците обаче казват, че е време Конгресът да се заеме с други въпроси.

Сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм, председател на правната комисия към горната камара на Конгреса и един от най-пламенните защитници на Тръмп в редиците на партията, каза че "облакът, надвиснал над президентството, бе разнесен". В същото време той обаче обяви, че оглавяваната от него комисия ще продължи да разследва Хънтър Байдън - сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който бе прицелът на натиска на Тръмп върху Украйна.

Ако демократите в камарата призоват Джон Болтън, не е ясно как ще отговори той. Неговият адвокат Чък Купър засега не е отговорил на запитване на АП по имейла за коментар.

Отвъд Украйна, очаква се демократите да подновят и други разследвания, които бяха започнали преди Конгресът да получи за първи път през ноември сигнал, че Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Володимир Зеленски.

Те вероятно ще продължат натиска си да получат данъчното досие на Тръмп, ще се разровят в неговите финансови дела и ще разследват най-спорните му политически действия, включително разделянето на деца (от родителите им) на границата. Очаква се също демократите да продължат да настояват Камарата на представителите да гласува законодателство за борба срещу чуждестранна намеса в избори, изхождайки от действията на Тръмп в Украйна.

"Ясно е, че Тръмп ще продължи да се намесва в избори, и за мнозина от нас е ясно, че той не може да бъде обуздан", каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Демократите може да потърсят и други начини да ограничат президента. Възможно е Камарата на представителите да се опита да ореже финансирането за някои програми, а също така, макар че процесът е дълъг, да продължи битката за призоваване на свидетели в съда. Демократите дадоха под съд бившия съветник в Белия дом Дон Макган миналата година, след като той отказа да свидетелства пред правната комисия за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, и делото продължава. "Той фактически казва, че е над закона", отбеляза по този повод сенаторът демократ Ричърд Блументал от Кънектикът.

Демократите обаче признават, че целта на тези техни действия е да попречат на преизбирането на Тръмп през ноември, т. е. да постигнат онова, което не успяха чрез импийчмънт.

"Това е президент, който е напълно неконтролируем, и ще бъде много трудно да го заставим да понесе отговорност, - каза сенаторът от Мериленд Крис Ван Холън. - Между сега и тогава (в периода до изборите, бел. прев.) малко по малко ще се появяват документи, които ще хвърлят светлина върху злоупотребата с власт от страна на президента."

По БТА

mediapool.bg