Кламер БГ - Новини: Тръмп-Ким: една година по-късно констатират безизходица

Тръмп-Ким: една година по-късно констатират безизходица

Свят

|
Вт, 11 Юни 2019г. 16:49ч.
Тръмп-Ким: една година по-късно констатират безизходица

Когато Ким Чен-ун и Доналд Тръмп застанаха по време на първата им среща по ядрените въпроси пред камерите на целия свят преди една година в Сингапур те обещаха промяна и напредък. Но след провала на втората им среща на върха в Ханой ентусиазмът отстъпи място на взаимните обвинения.

На 12 юни 2018 г., по време на първата по рода си среща на върха между действащ американски президент и севернокорейски лидер, Ким Чен-ун подписа споразумение за денуклеаризация с твърде смътни формулировки, представено от Тръмп като голям напредък.

Но втората им среща на четири очи във Виетнам през февруари бе внезапно прекъсната и дори бе отменен съвместният обяд. Двамата лидери не успяха да се споразумеят от какво трябва да се откаже Пхенян в замяна на облекчаване на санкциите.

Оттогава процесът е в безизходица и според анализаторите двамата лидери са "изтрезнели".

"Веднага след срещата на върха в Сингапур станахме свидетели на вълна от напълно нереалистични очаквания, почти комични", каза пред АФП Андрей Ланков, професор от Университета в Кукмин.

"После онова, което бе очевидно стана напълно ясно. Севернокорейците няма да се откажат от ядрените си оръжия", отбеляза той.

Преди една година, в момент на разведряване на корейския полуостров, севернокорейският ръководител разпореди спиране на ядрените опити и изстрелването на ракети, като проправи пътя към Сингапур.

От срещата в Ханой досега Пхенян обвинява Вашингтон в "злонамереност" и му даде срок до края на годината да промени стратегията си.

"Нулев напредък"

Миналия месец Пхенян изстреля ракети с малък обсег, първи подобни тестове от ноември 2017 г.

"При нулев напредък в ядрените преговори бих казал, че сегашното положение не отговаря на надеждите", казва Го Мьон-хьон, анализатор от южнокорейския Институт за политически изследвания "Асан".

"Наблюдаваме нещо, което напомня оптимизма и надеждата пред несигурността", отбелязва Хари Казянис от неоконсервативния американски мозъчен тръст Център за национални интереси.

В частни разговори американски служители обясняват, че няма никакви преки контакти със севернокорейски представители след Ханой и стават все по-разочаровани от мълчанието на Пхенян.

От своя страна Северна Корея широко изразява разочарование чрез държавните медии. Те настояват за отстраняването на близките сътрудници на Тръмп - държавния секретар Майк Помпейо и съветника по националната сигурност Джон Болтън, като предупреждават, че "новото начало" няма да настъпи докато Вашингтон не промени позицията си.

Двамата лидери пристигнаха в Ханой с противоположни нагласи. САЩ заложиха на позицията "всичко или нищо", а Северна Корея искаше да се напредва на етапи. Двете страни хвърлиха върху другата страна отговорността за провала.

Вашингтон обвини Пхенян, че иска вдигане на всички санкции, наложени му за ядрената и балистична програми, в замяна само на частично разоръжаване. Северна Корея заяви, че й е било предложено облекчаване на някои санкции в замяна на затваряне на "всички обекти от ядрената инфраструктура" в комплекса "Йонбьон".

"Сегашната безизходица ще продължи неопределено време най-малко докато всяка от страните не преразгледа изходните си позиции", каза Казианис пред АФП.

Избягване на дерайлирането

Във Виетнам САЩ всъщност настояха за "безпрецедентна военна и дипломатическа капитулация" от страна на Пхенян", допълва аналитикът. Но Северна Корея от своя страна не очакваше, че "най-продължителните санкции" ще бъдат вдигнати в замяна единствено на затварянето на "Йонбьон".

Според групата "Евразия", която оценява шансовете за трета среща тази година на 10 процента, двамата лидери ще протакат "за да избегнат пълното дерайлиране на диалога".

Американският президент каза, че "не бърза" и изглежда е доволен от статуквото. Според анализатори топката от сега нататък е в полето на Пхенян дори той да твърди обратното.

Доналд Тръмп разсея тревогите от последните ракетни изпитания и препотвърди доверието си в Ким Чен-ун, когото определя като "много интелигентен".

Вашингтон разчита на санкциите, за да получи отстъпки от Северна Корея, но Го предупреждава, че Пхенян изглежда се е "върнал към традиционния цикъл от провокации".

Последните ракетни изпитания са "едно приятелско напомняне за Доналд Тръмп, че Северна Корея съществува и все още е готова да разговаря", допълва Ланков.

Но дори при хипотезата за трета среща на върха компромисът ще бъде "твърде труден за договаряне. Американците няма да приемат една ядрена Северна Корея, а Пхенян няма оцелее без ядрени оръжия", заключава той.

По БТА

mediapool.bg