Кламер БГ - Новини: Тръмп: Ким Чен-ун е "много интелигентен"

Тръмп: Ким Чен-ун е "много интелигентен"

Свят

|
Пон, 27 Май 2019г. 15:04ч.
Тръмп: Ким Чен-ун е "много интелигентен"

Американският президент Доналд Тръмп каза, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е "много интелигентен" човек, който осъзнава необходимостта да се откаже от ядрените оръжия, за да може да развива страната си, съобщи Франс прес.

"Той знае, че от ядрените оръжия могат да произтекат само лоши неща. Това е един много интелигентен човек, който добре разбира това", заяви Тръмп на пресконференция след срещата си в Токио с японския премиер Шиндзо Абе.

Съединените щати ще запазят настоящия режим на санкции срещу Северна Корея и не възнамеряват излишно да форсират процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров, каза в същото време американският президент.

"Северна Корея притежава голям икономически потенциал. Смятам, че (Ким Чен-ун) осъзнава, че чрез ядрените оръжия няма да постигне икономически растеж, но ние не бързаме (с денуклеаризацията), санкциите остават. Същевременно виждаме голям брой позитивни моменти: бяха ни върнати тленните останки на американските войници", каза Тръмп.

Що се отнася до Иран, американският президент заяви, че САЩ се стремят към това той да не стане ядрена сила и не възнамеряват да сменят властта в тази държава.

"Не искам да причиня вреда на Иран, а искам Иран да няма ядрено оръжие. Иран притежава голям икономически потенциал и предусещам онзи момент, когато ще можем да му позволим да се завърне на световната сцена. Иран има голям шанс да стане невероятна страна със същото ръководство. Не възнамеряваме да сменяме властта там, искам това да се знае", каза Тръмп.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е получил пълната подкрепа на американския президент Доналд Тръмп да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Франс прес.

"Мисля, че трябва да се срещна с председателя Ким без да бъдат поставяни предварителни условия. Необходимо е да споделя с него нашата гледна точка напълно откровено. Президентът Тръмп каза, че изцяло ще ме подкрепи по този въпрос", изтъкна Абе след края на срещата си с Тръмп в Токио.

Тръмп заяви също, че подкрепя опитите на японския премиер за започване на преговори с Иран, предаде Асошиейтед прес.

Абе обмисля посещение в Иран следващия месец на фона на засилващото се напрежение между Техеран и Вашингтон във връзка с иранската ядрена програма и дестабилизиращите действия на Иран в региона на Близкия изток.

"Знам, че премиерът (Абе) и Япония имат много добри отношения с Иран, така че ще видим какво ще се случи. Премиерът вече разговаря с мен по този въпрос и мисля, че Иран иска да разговаря. Ако те искат да разговарят, ние също бихме искали. Ще видим какво ще се случи", посочи Тръмп.

По-рано Доналд Тръмп стана първият чуждестранен лидер, който се среща с новия император на Япония, възкачил се на трона в началото на май след абдикацията на баща си Акихито, съобщи Франс прес.

Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати тази сутрин от император Нарухито и съпругата му Масако в императорския дворец.

Тръмп и Абе, които вчера играха голф, гледаха тунрир по сумо и вечеряха заедно, демонстрират приятелски отношения, за да подчертаят силата на американско-японския съюз, но имат разногласия в областта на търговията и политиката по отношение на Северна Корея, отбеляза Ройтерс.

mediapool.bg