Кламер БГ - Новини: Тръмп: Ако незаконните мигранти не са доволни, да не идват

Тръмп: Ако незаконните мигранти не са доволни, да не идват

Свят

|
Четв, 04 Юли 2019г. 13:24ч.
Тръмп: Ако незаконните мигранти не са доволни, да не идват

Ако незаконните мигранти са недоволни от условията в центровете за задържане в Съединените щати, то трябва да им се каже да не идват тук, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

Тръмп каза това след публикуването на доклад на американското министерство на вътрешната сигурност, в който се признава, че пренаселването и липсата на сигурност в няколко центрове за мигранти в Тексас създават риск за незаконните мигранти.

Според текста на доклада мигрантите нямат достъп до вода за къпане, топла храна и дрехи за смяна. В документа се отбелязва също, че задържането на мигрантите в центровете продължава дълго време.

"Ако незаконните мигранти не са доволни от условията в центровете за задържане, просто им кажете да не идват. Така всички проблеми ще бъдат решени. Много от тези незаконно дошли чужденци сега живеят по-добре, отколкото са живели в местата, от които идват, и са в по-сигурни условия", написа Тръмп в Туитър.

В граничната зона на Съединените щати с Мексико от месеци се наблюдава масово пристигане на мигранти от Централна Америка. През май 144 000 души са били арестувани и задържани, след като незаконно са преминали границата.

Повечето от тях искат да подадат молба за убежище, но в центровете за задържане не достига място - сходна е ситуацията и в центровете, където са настанявани непълнолетни и семейства.

Условията за живот в тези постройки са обект на критики през последните седмици от неправителствени организации и конгресмени от Демократическата партия.

Конгресменът Хоакин Кастро заяви в понеделник пред журналисти, че жени живеят в килии без течаща вода в център за мигранти в Ел Пасо, в южната част на щата Тексас.

Американският президент Доналд Тръмп превърна борбата срещу незаконната имиграция в свой приоритет и представя идващите от Централна Америка мигранти като заплаха за националната сигурност на Съединените щати. Той често обвинява опонентите си от Демократическата партия, че възприемат твърде снизходителна позиция по въпроса заради отказа им да финансират граничната стена с Мексико, отбелязва Франс прес.

Мексиканските власти, които под натиска на Вашингтон приеха да засилят сигурността на северната си граница, "се справят по-добре от демократите по въпроса с границата. Благодаря ти, Мексико!", написа Тръмп в друга публикация в Туитър.

mediapool.bg