Кламер БГ - Новини: Три ракети удариха посолството на САЩ в Багдад

Три ракети удариха посолството на САЩ в Багдад

Свят

|
Пон, 27 Ян 2020г. 13:30ч.
Три ракети удариха посолството на САЩ в Багдад

Три от пет ракети, изстреляни в Багдад, са попаднали върху посолството на Съединените щати в иракската столица, съобщиха световните агенции.

Иракските сили за сигурност съобщиха, че няма жертви в резултат на ракетния обстрел.

Една от ракетите е ударила ресторант, в който вечеряли хора, като са ранени най-малко трима души.

За първи път ракети попадат директно върху посолството, разположено в строго охраняваната Зелена зона в Багдад, която през последните месеци често е подлагана на обстрел.

Засега никоя групировка не е поела отговорност за атаката, но досега Вашингтон е обвинявал подкрепяните от Иран военни формирования.

Районът на посолството е обстрелван периодично, откакто миналото лято Съединените щати затегнаха санкциите срещу съседен Иран.

Атаките зачестиха малко преди и след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани и сътрудника му от иракските въоръжени формирования Хасан Мухандис на 3-ти януари.

С помощта на хеликоптери е била извършена спешна евакуация на дипломатическата мисия.

Държавният департамент на САЩ призова Ирак да "изпълни своите задължения за защита на американската дипломатическа мисия в Багдад".

Действащият премиер Адел Абдел Махди съобщи, че "е наредил да се намерят и накажат отговорните за обстрела".

Около 5200 американци са разположени в Ирак, за да ръководят международната коалиция, която се бори срещу групировката "Ислямска държава".

mediapool.bg