Кламер БГ - Новини: Тихановска е доволна от стачката в Беларус въпреки ограниченото участие

Тихановска е доволна от стачката в Беларус въпреки ограниченото участие

Свят

|
Ср, 28 Окт 2020г. 16:11ч.
Тихановска е доволна от стачката в Беларус въпреки ограниченото участие

Ръководителката на беларуската опозиция и бивш кандидат за президент Светлана Тихановска каза днес, че е доволна от участието в продължаващата в Беларус обща стачка въпреки ограничената мобилизация заради натиска, упражняван от властите, предаде Франс прес.

След като преизбраният през август беларуски президент Александър Лукашенко не спази ултиматума на опозицията до неделя да се оттегли, в понеделник Тихановска обяви обща стачка.

Онзи ден шествието на опозицията, в което се включиха главно студенти и пенсионери, събра към 3000 души в столицата Минск. Властите съобщиха, че при протестни акции през деня са били арестувани общо 581 души.

"Трябва да кажа, разбира се, че всичко може да е по-добре. Ние искаме цялата страна да се вдигне на тази обща стачка. Но сме наистина поласкани и признателни на всеки човек, всеки работник, който участва в нея", каза Тихановска.

"Аз съм доволна, тъй като така беларуският народ показва, че е готов да се бори срещу тази диктатура. Не мога да се сърдя на онези, които не намериха вътрешни сили да стачкуват, но ги очакваме да се присъединят към движението ни", допълни тя на виртуална пресконференция след разговор, също онлайн, с норвежката външна министърка Ине Ериксен Сьорейде.

Беларуски независими медии съобщиха вчера за акции на солидарност и прекъсване на работа в здравни и образователни заведения, както и в частни компании. Според сайта Tut.by работници в химическия завод Гродноазот, в Западна Беларус, са отказали да работят, подкрепяйки стачката.

Лукашенко окачестви протестните действия като "терористични заплахи".

Тихановска отново нарече стачниците и протестиращите "герои" и изтъкна ожесточеността, с която действа полицията за борба с безредиците.

"Нашата стачка не се е провалила. Продължаваме борбата си", заяви тя.

mediapool.bg