Кламер БГ - Новини: Терористът от Нова Зеландия спокоен пред съда

Терористът от Нова Зеландия спокоен пред съда

Свят

|
Съб, 16 Март 2019г. 15:53ч.
Терористът от Нова Зеландия спокоен пред съда

Брентън Тарант – 28-годишният австралиец е единственият обвинен за убийствата във връзка с нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч в петък.

Ден след кървавия инцидент, при който загинаха 49 души, а 48 бяха ранени, Тарант беше изправен пред съда в Крайстчърч. Делото се гледа при затворени врати поради засиления риск за сигурността.

Според новозеландското радио Брентън Тарант е бил спокоен в съдебната зала и е направил пред медиите жеста за "окей". Изданието "Ню Зиланд Хералд" съобщава, че той не е показал разкаяние за постъпката си и е правил нацистки жестове, докато фоторепортерите са го снимали.

Брентън Тарант ще остане в ареста до 5 април, когато ще бъде следващото заседание по делото. Очаква се дотогава на стрелеца да му бъдат повдигнати и още обвинения.

"Въпреки че заподозреният е изправен само пред едно обвинение, ще бъдат повдигнати и още", каза полицейският комисар Майк Буш. Той обеща подробности за тях да бъдат оповестени възможно най-скоро, предаде ДПА.

От четиримата арестувани в петък един е бил гражданин, който се е опитвал да помогне на полицията с огнестрелно оръжие. Полицията се опитва да установи каква е връзката на останалите двама с нападението.

"Никой от задържаните няма предишно криминално досие нито тук, нито в Австралия.Те не са били в никой списък на подозрителни лица тук или в Австралия", каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Тя заяви, че заподозреният е пътувал спорадично до страната и не би го определила като дългосрочен жител, предаде Ройтерс.

Новозеландската полиция съобщи, че според данните от следствието отговорност и за двете нападения в джамиите носи единствено задържаният по решение на съда Брентън Тарант.

Преди нападенията той е публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие "Голямата замяна", в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани. Самото нападение бе предавано на живо по социалните медии - 17 минути продължи филмът на ужасите.

Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ЮТюб и Редит взеха спешни мерки, за да премахнат каченото от извършителя видео от стрелбата в джамиите, съобщи Асошиейтед прес.

Сред убитите има и деца

Сред жертвите и ранените има и деца, каза премиерът на Нова Зенландия Джасинда Ардърн. Тя

пристигна в Крайстчърч, където се срещна с оцелели и със семейства на жертвите.

"Нова Зеландия е единна в скръбта", каза Ардърн.

"Ясно е, че малки деца са се озовали в това ужасяващо нападение", заяви Джасинда Ардърн пред журналисти в Крайстчърч.

"Ранените са от малки деца до възрастни хора. Те включват мъже, жени и деца и те са както сред убитите, така и сред ранените", допълни тя. Похвали смелостта на двамата полицаи, задържали нападателя, който, както съобщи Ардърн, е имал намерение да продължи атаката.

Чужденци сред загиналите и ранените

Почетният консул на Бангладеш в Окланд Шафур Рахман Буян каза, че "досега" се знае за трима убити бангладешци и 4-5 ранени, двама от които са в критично състояние.

"Кракът на един от ранените е трябвало да бъде ампутиран, а друг е бил прострелян в гърдите", каза Рахман Буян.

Сред убитите има и двама йорданци, съобщи външното министерствона Йордания в изявление, разпространено от държавната информационна агенция Петра. Говорителят на външното ведомство Суфиян Куда по-рано каза, че йорданец е бил убит, а други осем са ранени.

Пакистанското външно министерство обяви, че четирима пакистанци са ранени, а говорителят му Мохамад Файсал написа в Туитър, че петима пакистански граждани са изчезнали след днешните нападения.

Малайзия съобщи, че двама нейни граждани са в болница, а саудитското посолство в Уелингтън каза, че има двама ранени саудитци.

Двама индонезийци - баща и син, също са ранени, съобщи говорителят на външното министерство Арманата Насир.

Анкара започна свое разследване

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че поне трима турски граждани са ранени и той е разговарял с един от тях.

Анкара започна собствено разследване по случая, след като стана ясно че Брентън Тарант е бил в Турция през 2016 г. По оръжието на терориста имаше изписани дати от битки между християни и мюсюлмани, свързани със завоеванията на Османската империя в Европа.

В момента Анкара разследва движенията и контактите на атентатора в Турция. Засега е ясно, че той е бил общо 47 дни в Турция през 2016 г.

Влизал два пъти в страната през март и в периода септември – октомври. Бил е засечен от камерите на истанбулското летище "Ататюрк", съобщи турският телевизионен канал НТВ, като се позова на източници от турското разузнаване.

Първото посещение на терориста в Истанбул е между 17 - 20 март 2016 г. Отбелязва се, че на 19 март 2016 г., на централния булевард "Истиклял" в Истанбул е извършено нападение срещу група израелски туристи. Убити бяха петима души и бяха ранени 39.

На 20 март нападателят от Крайстчърч си е заминал от Истанбул. Второто му влизане е на 13 септември.

Съществуват съмнения, че терористът вероятно е планирал нападение срещу джамии или молитвени домове в Турция. През периода, в който Тарант е пребивавал в Турция, турският президент Реджеп Ердоган е имал интензивна програма в различни градове. Турското разузнаване разследвало и хипотезата, че е възможно терористът да е подготвял нападение срещу Ердоган.

Турският президент заклейми стрелеца, споменал и Истанбул в публикувания си манифест в социалните мрежи. "Той е идвал в Истанбул... Какви са връзките му? Ще разберем", закани се Ердоган на митинг в Текирдаг в събота, цитиран от Анадолската агенция.

"Как може един убиец на другия край на света да действа с такава злоба срещу мюсюлманите и турците", запита Ердоган. Той описа инцидента в Нова Зеландия като "клане" и призова властите да привлекат под отговорност виновните.

В

реч на митинг в южния град Газиантеп в петък Ердоган каза още, че мюсюлманите никога няма да паднат на колене пред подобни атаки. Той заяви, че с тази атака ислямофобията, която светът мълчаливо наблюдава от известно време и дори окуражава, вече е достигнала нивото на масови убийства. По думите му идеите на убийците се разпространяват "като рак".

Президентският говорител Ибрахим Калън в отговор на заплахите на убиеца от Крайстчърч, огласени в неговия манифест - "Ще дойдем в Константинопол и ще съборим всички джамии и минарета", заяви: "Ние сме тук. Нека дойдат, ако им стигат силите".

Трима турски граждани са били ранени при терористичната атака в Нова Зеландия. Ердоган е разговарял по телефона с единия от ранените - Мустафа Бозташ, спонсор на турския национален отбор по хокей на лед, в петък вечерта. Състоянието на тримата ранени турски граждани е добро.

Междувременно турският визепрезидент Фуат Актай и външният министър Мевлют Чавушоглу заминаха за Нова Зеландия по нареждане на Ердоган. Преди да отпътува Актай заяви, че ислямофобията, ксенофобията, расизмът и подхранваният от тях тероризъм, са едно от най-големите изпитания, пред които е изправено съвременното човечество.

Оттук ние приканване целия свят да се вдигне на крак срещу радикализма и расизма, призова вицепрезидентът. Той добави, че Турция очаква международната общност да поеме отговорност и да направи, това, което зависи от нея.

След терористичния акт в Нова Зеландия протести срещу нападението заливат Турция.

Съветът за сигурност на ООН също осъди стрелбата като "отвратителна и страхлива". Позицията на Съвета за сигурност, който почете с минута мълчание паметта на жертвите, беше приета по предложение на Кувейт и Индонезия.

mediapool.bg