Кламер БГ - Новини: Тереза Мей обеща оставка, ако сделката й за Брекзит мине в парламента

Тереза Мей обеща оставка, ако сделката й за Брекзит мине в парламента

Свят

|
Ср, 27 Март 2019г. 22:42ч.
Тереза Мей обеща оставка, ако сделката й за Брекзит мине в парламента

В последен опит да спаси сделката си за Брекзит, британската министър-председателка Тереза Мей обяви в сряда пред депутатите от своята Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако сделката бъде одобрена от парламента. Мей не е посочила конкретна дата, но е оставила впечатление, че ще се оттегли "доста скоро", каза неин съпартиец.

Макар че оттеглянето й не би променило параметрите на споразумението с ЕС, част от харлайнернски настроените привърженици на Брекзит, които досега се противопоставяха на сделката, се очаква да я подкрепят. Сред тях е и бившият външен министър Борис Джонсън, твърдят депутати, присъствали на срещата. Джонсън, за когото се очаква да се съревновава за премиерския пост, напуснал сбирката с широка усмивка.

В емоционална реч Тереза Мей признала пред съпартийците си, че е налице желание "за нов подход, за ново лидерство" в следващата фаза от преговорите с ЕС, която ще определи бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. "Няма да преча", е заявила Мей, цитирана от своята канцелария, предаде Франс прес.

Тереза Мей не е посочила дата, на която ще се оттегли. От "Даунинг стрийт" заявиха, че надпреварата в Консервативната партия за премиерския пост ще е след 22 май, но само ако сделката на Мей мине през парламента – за да се осигури ново лидерство за следващата фаза от Брекзит.

Играта ще е различна, ако сделката не мине в парламента, допълниха от офиса на министър-председателката.

Тереза Мей се опитва да свика в петък ново гласуване на договореното от нея споразумение за излизането на страната от Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на депутат от управляващата Консервативна партия.Той уточни, че всичко ще зависи от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу.

По-рано в сряда Бъркоу отново предупреди правителството, че не може да подложи сделката на Мей за Брекзит на ново гласуване, освен ако в нея не бъдат внесени съществени промени.

Долната камара на британския парламент вече отхвърли споразумението с голямо мнозинство през януари и по-рано този месец.

В сряда обаче министърът за Брекзит Стивън Баркли внесе предложение за провеждане на заседание на Камарата на общините в петък, което се тълкува като най-ясния знак, че британското правителство планира трето гласуване на сделката на Мей.

Тереза Мей реши да се жертва за сделката в деня, в който парламентът пое контрола върху процеса по напускане на ЕС. В сряда вечерта депутатите проведоха т.нар. индикативно гласуване по осем предложения, представляващи алтернатива на сегашния план за Брекзит.

Обсъждането и гласуването се случиха 52 часа преди момента, в който се предполага, че Великобритания трябва да напусне ЕС.

Обещанието на Мей да подаде оставка, ако парламентът одобри договореното от нея споразумение с ЕС, не е убедило много подкрепящи Брекзит депутати от управляващата Консервативна партия да гласуват в подкрепа на сделката, заяви говорител на т. нар. Група за европейски изследвания, която обединява депутати консерватори, искащи Великобритания да напусне ЕС, предаде Ройтерс.

По оценки на източник от Групата за европейски изследвания, около 40 депутати са променили позицията си и също ще гласуват в подкрепа на споразумението.

За да бъде одобрена сделката обаче, е необходимо общо 75 законодатели да направят това.

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин разкритикува хода на премиерката. Обещанието, дадено от Тереза Мей на депутатите от нейната Консервативна партия, показва, че "нейните хаотични преговори за Брекзит са за управлението в партията, а не за принципи или за обществения интерес", написа той в Туитър.

Корбин коментира, че смяната на правителството не бива да бъде резултат от вътрешнопартийни пазарлъци на консерваторите и че "хората трябва да решат".

mediapool.bg