Кламер БГ - Новини: Талибаните твърдят, че са свалили американски военен самолет в Афганистан

Талибаните твърдят, че са свалили американски военен самолет в Афганистан

Свят

|
Пон, 27 Ян 2020г. 18:06ч.
Талибаните твърдят, че са свалили американски военен самолет в Афганистан

Талибаните твърдят, че са свалили американски военен самолет в централната афганистанска провинция Газни, при което е загинал целият персонал, намиращ се на борда, съобщи Ройтерс.

"Самолетът, който имаше разузнавателна мисия, беше свален от нас в района на Садо Хел в областта Дех Як в провинция Газни", се посочва в изявление на Забихула Муджахид, говорител на талибаните.

Tой добави, че всички на борда са били убити, включително високопоставени американски офицери, които са били служители на Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

Талибаните обаче често преувеличават броя на жертвите, напомня АП.

Засега няма потвърждение от американското правителство.

Афганистанският журналист Тарик Газниуал съобщи, че е видял горящият самолет и две тела.

Пламъците са обхванали предната част на самолета, но корпуса и опашната част почти не са били засегнати. Мястото на катастрофата се намира на около 10 км от военна база на САЩ, добави той.

На снимки от мястото на катастрофата, публикувани в социални медии, се виждат останки, които може да са от самолет Bombardier E-11А, какъвто американската армия използва за разузнаване.

По-рано днес афганистански представители съобщиха, че в контролирания от талибаните район на провинция Газни се е разбил пътнически самолет на афганистанската компания "Ариана еърлайнс". Авиолинията обаче заяви, че нито един от нейните самолети не се е разбивал в Афганистан.

По-късно афганистански представители заявиха, че самолетът може да е бил собственост на чуждестранна компания. Талибанският говорител Забиула Муджахид съобщи, че групировката проверява информацията за самолетна катастрофа, припомня Ройтерс

По-рано излезе информация, че самолет на държавната афганистанска авиокомпания Ariana Airlines се е разбил в провинция Газни, югозападно от столицата Кабул, но изпълнителният директор на авиопревозвача опроверга информацията.

mediapool.bg