Кламер БГ - Новини: Сянката на американско-китайския дуел тегне над световната среща за климата

Сянката на американско-китайския дуел тегне над световната среща за климата

Свят

|
Ср, 13 Окт 2021г. 15:36ч.
Сянката на американско-китайския дуел тегне над световната среща за климата

Сянката на американско-китайския дуел тегне над световната среща за климата

Съединените щати и Китай заедно са отговорни за повече от половината емисии на парникови газове в световен план и без решителни действия от тяхна страна не е възможно да бъде постигнат какъвто и да било напредък в борбата с климатичните изменения.

Това е причина за безпокойство преди Конференция на ООН за климатичните промени КОП26: има ли риск дипломатическото напрежение между двете суперсили да доведе до неуспех на ключовата среща на върха в Глазгоу, пита в своя анализ агенция Франс прес.

Споразумение между Пекин и Вашингтон в Шотландия би се превърнало в истински импулс за постигането на историческо международно споразумение. Според експерти студените отношения между Китай и САЩ не са непреодолима пречка, защото оспорваното съревнование помежду им може да стимулира борбата с глобалното затопляне.

"Ако не успеят да се разберат по някой важен въпрос, не мисля, че това ще им попречи да предприемат сериозни мерки, тъй като и двете страни поотделно могат и искат да направят много", заяви пред Франс прес Мери Никълс, която организира сериозни климатични инициативи в щата Калифорния.

"Това не означава обаче, че непостигането на споразумение няма да има последици", казва още изследователката от Колумбийския университет в Ню Йорк. "Без изрично споразумение" между САЩ и Китай "има риск други страни да се въздържат от предприемането на действия".

След идването си на власт през януари президентът на САЩ Джо Байдън дефинира два големи приоритета на американската външна политика: противодействие на засилването на мощта на Китай и решаване на климатичната криза.

"Двупистова дипломация"

За да съчетае двете цели, той започна да води по отношение на Пекин двупистова дипломация, която предвижда сътрудничество за климата и "стратегическо съперничество", намирисващо на Студена война, във всичко останало: човешките права, съдбата на Тайван, търговията . . .

"Не е тайна, че между Китай и САЩ има много разногласия. По въпроса с климата обаче сътрудничеството е единственият начин за предотвратяване на колективното самоубийство, към което се е запътил светът", заяви наскоро специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери.

Кери посети Китай два пъти, като имаше за цел да убеди комунистическия режим да се откаже от въглищните електроцентрали. Външният министър Ван И заяви обаче в отговор, че е "невъзможно китайско-американското сътрудничество за климата да бъде поставено над общия климат на китайско-американските отношения".

Според Вашингтон има риск Пекин да прибегне до климатичен шантаж, за да се сдобие с отстъпки по други, по-наболели въпроси.

САЩ увериха, че са предупредили китайските представители на среща миналата седмица в Швейцария, че евентуални ангажименти, поети от тях, няма да бъдат възприемани като "услуга", която дава право на компенсации.

Диалогът не е прекъснат. Китайският президент Си Цзинпин направи видим жест миналия месец, като обяви, че Китай вече няма да финансира въглищни електроцентрали в чужбина.

"Здравословна надпревара"

Алекс Уан от Калифорнийския университет в Лос Анджелис смята, че съревнованието между двете сили на световната сцена може да доведе до форма на "здравословна надпревара" по въпросите, свързани с околната среда.

Още повече, че всяка от двете страни "си има своите причини да отбележи напредък", обяснява експертът. На Китай особено "тепърва му предстои да си спечели международна репутация, която да му позволи да мине за добър ученик по климатичните въпроси" и "ако китайските лидери са с впечатлението, че изостават, това може да ги тласне да направят повече", казва още той.

Може да се каже, че избирането на Джо Байдън промени ситуацията, тъй като явно засили натиска.

Президентът демократ пое противоположен курс на този на предшественика си Доналд Тръмп, който изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и защити употребата на въглищата. При Байдън Вашингтон отново иска да е начело на борбата с глобалното затопляне и планира да инвестира за това безпрецедентни суми.

Многостранен процес като този на КОП26, под егидата на ООН, също може да бъде средство за заобикаляне на китайско-американското противостояние, казва пред Франс прес Джейкъб Стоукс от мозъчния тръст Център за нова американска сигурност.

"Нито един от двата лагера не иска да създаде впечатлението, че действа, за да зарадва другия", изтъква той.

Според Стоукс е възможно американските лидери по-скоро да се фокусират върху дипломатическите усилия по отношение на по-бедни страни.

"Кое е по-важно: с много усилия да бъдат издействани отстъпки от Пекин или да бъде направен опит за финансирането на чисти източници на енергия в останалите развиващи се страни, които имат нужда от много енергия, за да се развиват?", пита експертът.

По БТА

mediapool.bg