Кламер БГ - Новини: Сътрудник на Навални е арестуван и изпратен да отбива военната си служба в Арктика

Сътрудник на Навални е арестуван и изпратен да отбива военната си служба в Арктика

Свят

|
Четв, 26 Дек 2019г. 12:16ч.
Сътрудник на Навални е арестуван и изпратен да отбива военната си служба в Арктика

Руският опозиционер Алексей Навални обвини властите в "отвличане" на един от сътрудниците му, който бил арестуван след обиск и незабавно изпратен да отбие военната си служба в Арктика, предаде Франс прес.

"Те са разбили вратата на Руслан Шавединов, отвлекли го, веднага го качили в самолет и го изпратили някъде в Архангелск, където е откаран с конвой от куп полицаи", съобщи Навални в Туитър.

Шавединов изчезна в понеделник, след като властите са влезли в неговия апартамент в Москва, а след това картата на мобилният му телефон е била деактивирана.

Двадесет и тригодишният младеж е сътрудник в организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията", която по-рано тази година беше обявена от властите за "чуждестранен агент" и е разследвана за пране на пари.

Според Навални Шавединов е изпратен в база на руския архипелаг Нова земя в Северния ледовит океан. "Той е затворен незаконно. Истински политически затворник или изгнаник", заяви Навални в блога си.

В Русия мъжете на възраст до 27 години подлежат на задължителна едногодишна военна служба, но голяма част от младежите намират начин да я избягнат, отбелязва АФП.

Говорителят на московския военен комисариат Максим Локтев каза за ТАСС, че Руслан Шавединов дълго време е успявал да избегне отбиването на службата и подчерта, че спешното му изпращане е законосъобразно.

"Военната служба се превърна чисто и просто в начин за изпращане на хора в затвора", заяви Навални в социалните медии.

Фондът за борба с корупцията на Навални е в основата на множество разследвания за злоупотреби от страна на руския елит.

Според Навални Шавединов има заболяване, което го прави негоден за военна служба, но въпреки това той насилствено е призован и изпратен в арктическата база дори без основно обучение.

Вячеслав Гимади, адвокат на фондацията на Навални, заяви, че министърът на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващият Путин са пряко отговорни за това, което той твърди, че е акт на "отвличане".

Говорителят на Навални Кира Ярмиш, която съжителства с Шавединов, заяви, че той е действал като лице за контакт на депутатите от опозицията в градския парламент в Москва.

"Може би това е причината това да се е случило", заяви Ярмиш пред Франс прес. Тя казала, че Шавединов е успял да й се обади от Нова Земя, използвайки телефони на други хора.

Според Навални на Шавединов не му е позволено да общува с външния свят или да използва телефон, за разлика от други военнослужещи. "Най-вероятно е назначен специален човек, който да следи Шавединов през цялото време", посочва Навални.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред репортери, че не знае дали Шавединов е избягвал отбиването на военната си служба, но съобщи, че "ако е имал призовка и е бил годен за служба, то тогава всичко е било направено в строго съответствие със закона".

mediapool.bg