Кламер БГ - Новини: Съратник на Алексей Навални е задържан в Русия

Съратник на Алексей Навални е задържан в Русия

Свят

|
Вт, 21 Май 2019г. 17:15ч.
Съратник на Алексей Навални е задържан в Русия

Близък съратник на руския опозиционер Алексей Навални е задържан днес в Русия във връзка с миналогодишна демонстрация и според негови колеги може да бъде наказан с до 30 дни лишаване от свобода, предаде Франс прес във вторник.

Трийсет и осем годишният Леонид Волков бе задържан от московски полицаи, докато тръгваше за работа с такси, посочи пред АФП говорителката на Навални Кира Ярмиш.

"Арестуваха го с думите: "Отдавна ви чакаме", разказа в Туитър Алексей Навални.

Самият Волков обясни в Туитър, че арестът е свързан с участието му миналата година в неразрешен протест срещу вдигането на пенсионната възраст в Русия.

На 9 септември 2018 г. хиляди жители на Русия протестираха в цялата страна срещу закон, повишил възрастта за пенсия. Стотици бяха задържани.

Вячеслав Гимади - адвокат на фондацията за борба с корупцията, основана от Навални, заяви пред радио "Ехото на Москва", че Волков не е могъл да организира протеста, защото по онова време е бил в чужбина.

Алексей Навални организира през последните години някои от най-мащабните демонстрации срещу руския президент Владимир Путин и неведнъж бе наказан с лишаване от свобода.

mediapool.bg