Кламер БГ - Новини: Съдът по делото МН17 отказа да разглежда версии, несвързани с руския "Бук"

Съдът по делото МН17 отказа да разглежда версии, несвързани с руския "Бук"

Свят

|
Четв, 26 Ноем 2020г. 17:01ч.
Съдът по делото МН17 отказа да разглежда версии, несвързани с руския "Бук"

Съдът в Нидерландия, който гледа делото за свалянето на малайзийския самолет "Боинг" в Украйна, отказа да предостави повече време за обсъждането на алтернативни версии за катастрофата. Така единствената версия, която съдиите са готови да разглеждат, е тази на разследването, според което самолетът е бил свален от руска зенитно-ракетна установка "Бук", предаде Би Би Си.

Един от съдиите поясни, че защитата е подала списък с предложения и по същество иска преразглеждане на цялото дело, без да предостави сериозни доказателства, че това е действително необходимо.

По-рано руското министерство на отбраната и руският държавен оръжеен концерн "Алмаз-Антей" обявиха версия, че самолетът може да е бил свален от украинска ракета. Следствието е разгледало тази версия, включително варианти с атака от страна на военен самолет. Във всички случаи обаче, както отбелязва прокуратурата на Нидерландия, са събрани достатъчно доказателства, че тези версии са погрешни.

На 25 ноември приключи първият етап от разглеждането на делото за катастрофата на самолета, изпълняващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, когато бе свален с ракета от територия, контролирана от проруските бунтовници, сражаващи се срещу украинските сили. Загинаха всички 298 души - пътници и екипаж. Повечето от жертвите на самолетната катастрофа бяха нидерландци, поради което делото се води в Нидерландия.

Обвиняеми са трима руски гражданин и един украински.

Сегашното произнасяне на съда по искането на защитата е окончателно. Очаква се в началото на 2021 г. да започне разглеждането на делото по същество.

В хода на изслушванията от март до ноември нидерландската прокуратура аргументира вината на всеки от четиримата обвиняеми, посочи как е протекло разследването и как то е формирало основната си версия за развитието на събитията в деня на трагедията.

Според разследващите самолетът е бил свален от ракета "Бук", докарана в Донсбас от територията на Русия. Пред съда бяха представени докладите на нидерландски и белгийски експерти, които включително са използвали и данни на концерна "Алмаз-Антей".

Експертизата показва, че имайки предвид естеството на уврежданията, нанесени на самолета, и характеристиките на ракетата "Бук", изстрелването на ракетата по "Боинг"-а е било възможно само от територия, близо до град Снежное (от пролетта на 2014 г. тази територия е под контрола на проруските привърженици на самопровъзгласилата се Донбаска народна република).

От четиримата обвиняеми само подполквоникът от запаса на руските Военновъздушни сили Олег Пулатов се е съгласил да взаимодейства със съда. Той е защитаван от двама нидерланднски адвокати и един руски. В началото на ноември те показаха пред съда видеоинтервю с Пулатов, който е бил част от руското военно разузнаване. В показанията си той казва, че в момента на свалянето на самолета той не е присъствал на мястото на предполагаемото изстрелване на ракетата и не знае какво е причинило катастрофата.

Отхвърляйки исканията на защитата за допълнително разследване на алтернативни сценарии за свалянето на "Боинг"-а, съдът отбеляза, че Пулатов практически не оспорва основната версия на разследването (изстрелването на руска ракета от място близо до Снежное), а говори само за това, че не е съпричастен към този акт.

Съдът специално посочи, че показанията и данните от експертизата по въпроса за определяне на траекторията на полета на ракетата "Бук" и мястото на изстрелването й имат по-голяма тежест в делото, отколкото показанията на свидетелите.

Съдът удовлетвори искането на защитата за разпит на военнослужещи от 53-та бригада за противовъздушна отбрана, която е базирана в Курск. Според разследващите именно оттам е докарана в Донбас ракетата "Бук", която е свалила самолета на Малайзийските авиолинии.

Нидерландската прокуратура вече бе поискала разпита на военнослужещи от тази бригада, но Русия отказа. Сега искането идва от адвокатите, представляващи в съда руски гражданин.

Делото се гледа в предградието на Амстердам Схипхол близо до летището, откъдето е излетял за Куала Лумпур самолетът, който беше улучен от ракета "Бук" съветско производство.

mediapool.bg