Кламер БГ - Новини: Съдът в Страсбург осъди Русия заради "политическите" арести на Навални

Съдът в Страсбург осъди Русия заради "политическите" арести на Навални

Свят

|
Четв, 15 Ноем 2018г. 16:41ч.
Съдът в Страсбург осъди Русия заради "политическите" арести на Навални

Европейският съд за правата на човека осъди Русия за многократните арести на Алексей Навални, основния опозиционер срещу Владимир Путин, като призна техния "политически" характер, предаде Франс прес.

"Скритият политически мотив за неговите арести представляваше един от основните аспекти на случая"; два от тези арести целяха "всъщност да задушат политическия плурализъм", постанови съдът.

Магистратите задължиха Русия да изплати на Навални като ищец 50 000 евро обезщетения за морални вреди, 1025 евро обезщетения за материални вреди и 12 653 евро за покриване на съдебни разноски, отбелязва Интерфакс, цитирайки съдебното решение.

За последен път подобна присъда срещу руските власти е произнесена през 2004 г., отбелязва "Новая газета".

Самият опозиционер заявява, че е "жертва на незаконни арести" и на "произволно лишаване от свобода". Той безрезултатно оспори тези мерки пред руски съдилища, преди да сезира ЕСПЧ, където внесе пет жалби между 2012 и 2014 г.

Заради предишна присъда Навални не беше допуснат да участва в президентските избори през март т.г., което според него е било направено с политически мотиви.

През февруари 2017 г. ЕСПЧ се произнесе първоначално по седем ареста, обжалвани от Навални, като ги нарече незаконни и осъди Руската федерация да плати на политика над 63 000 евро обезщетения.

Тогава и двете страни заявиха, че ще обжалват пред Голямата камара на ЕСПЧ, чието днешно решение е окончателно.

mediapool.bg