Кламер БГ - Новини: Масова стрелба и убити на руски военен полигон (Обновена)

Масова стрелба и убити на руски военен полигон (Обновена)

Свят

|
Нед, 16 Окт 2022г. 20:02ч.
Масова стрелба и убити на руски военен полигон (Обновена)

Масова стрелба и убити на руски военен полигон (Обновена)

Руски военен полигон в Белгородска област, близо до границата с Украйна, стана сцена на масово убийство. Руското министерство на отбраната твърди, че в събота, 15 октомври, на тренировъчната база са загинали 11 човека и 15 са били ранени.

Посочва се, че двама нападатели са открили огън по група доброволци, пожелали да се бият в Украйна на страната на Русия. Атаката, която от руското военно министерство определиха като терористичен акт, е станала в руския регион Белгород, недалеч от украинската Харковска област, предава БТА. Двамата нападатели са били застреляни. Те са открили стрелбата по време на занятие по огнева подготовка. От военното министерство на Русия съобщават, че са били граждани на бивша съветска република, но повече подробности не се дават.

Телеграм-каналът Sota, позовавайки се на очевидец, пише за 22 -ма загинали и 16 ранени.

Според очевидеца стрелците са били трима и единият е успял да избяга. Уточнява се, че стрелбата е станала на полигона в селището Солоти.

По неофициални данни всичко това е станало през първата половина на деня, министерството съобщи за случая вечерта.

Прокремълският блогър Аталоли Шарий публикува

снимки от полигона, на които могат да се преброят 13 тела по земята.

Шарий също така помества снимка от удостоверение от руското министерство на отбраната, издадено на 11 октомври на редник Амизонд Ехсон Тоджидин, че той служи във войскова част 02511 в село Каменка, Ленинградска област.

Руските "патриотични" канали в социалната мрежа Телеграм пишат,

че нападателите вероятно са от Таджикистан, но засега тази информация не е официално потвърдена, предаде сайтът "Медуза".

През септември руските власти решиха да предоставят руско гражданство по опростена процедура на чужденци, сключили договор да служат във въоръжените сили на Русия. Следственият комитет съобщи, че е образувано дело, което според "Комерсант" е по обвинение в убийство, но към него можело да се добави и "терористичен акт".

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков нарече

случилото се "страшно събитие" и каза, че "много военнослужещи са убити и ранени". Той подчерта, че няма жертви сред жителите на областта.

Както съобщава Mash, загиналите са доброволци от Брянска област.

Телеграм-каналът "Осторожно, новости" съобщи, че военните са започнали стрелбата.

На полигона в Солоти има много мобилизирани от Брянска област, които и по-рано са се оплаквали от проблеми. От думите на очевидеца, присъствал на фаталната стрелба и цитиран от Sota, сред загиналите и ранените в събота има и жители на Брянска област. Още в началото на октомври Sota писа, че над 100 мобилизирани от тази област на полигона в Солоти отказват да отидат в Украйна, независимо от заплахите на началниците им.

На 15 октомври бе публикувано видеообръщение на президента Владимир Путин към седем жени от град Фокино в Брянска област, чийто роднини са били мобилизирани. Жените твърдят, че близките им са изпратени на фронта без каквато и да е подготовка и независимо, че не са "подписали" за това, а за "защитата на своята Брянска област".

Във видеообръщението се споменава и за офицери от войсковата част в Солоти, които, според думите на една от жените, са били заплашени с наказателна отговорност заради отказа им да бъдат "пушечно месо".

mediapool.bg