Кламер БГ - Новини: Стотици американци са пили дезинфектант след думите на Тръмп

Стотици американци са пили дезинфектант след думите на Тръмп

Свят

|
Пон, 27 Апр 2020г. 13:27ч.
Стотици американци са пили дезинфектант след думите на Тръмп

Огромен брой американци са погълнали препарати за дезинфекция в опит за превенция на новия щам на коронавируса, след като такава идея даде миналия петък президентът Доналд Тръмп. Телевизия СиЕнЕн съобщава, че в последните дни телефонът за спешна помощ 911 е получил "стотици обаждания" за хора, приемали дезинфектанти.

Губернаторът на щата Мериленд Лари Хоган уточнява, че на спешния телефон са получени рекордно много обаждания на хора, които са се опитали да си инжектират дезинфектанти или да ги пият.

В щата Ню Йорк над 30 души са потърсили лекарска помощ със същите оплаквания. Десет от тях са погълнали белина, девет - дезинфектанти, а други десет са погълнали друг вид домакински почистващи препарати. За сравнение - по същото време преди година, пациентите в токсикология са били 13 и при нито един от случаите не става дума за употреба на дезинфектант.

Тръмп шокира света с предложението си хората да приемат или да бъдат инжектирани с дезинфектанти, за да се унищожава Covid-19. Лекари и производители на дезинфектанти предупредиха хората да не правят това, а часове по-късно Тръмп обяви, че бил проявил сарказъм с думите си за дезинфектантите.

Той не прикрива раздразнението си, че е обект на подигравки. След като в петък съкрати брифинга си за Covid-19 до 20 минути и отказа да отговаря на въпроси, ден по-късно реши изобщо да не говори пред медиите.

"Какъв е смисълът да провеждаме брифинги в Белия дом, при положение, че некадърните медии задават само и единствено враждебни въпроси и отказват да отразяват истината. Имат високи рейтинги, а на американските граждани предоставят само фалшиви новини. Не си струва времето и усилията!", написа Тръмп в Туитър.

Запознати твърдят, че от Белия дом обмислят трайно да спрат пресконференциите, тъй като вредят на рейтинга на президента, който ще се бори за втори мандат на изборите през ноември.

Възможно е Тръмп да престане да се появява на всяка пресконференция, или да го прави само за кратко.

Междувременно, броят на починалите в САЩ наближи 54 000 души. Общо заразените са 954 хиляди души.

В епицентъра на заразата - щата Ню Йорк, започва масово тестване на населението. Тестове ще се правят в близо 5000 аптеки, а целта е да могат да се изследват около 40 000 души на ден.

Медицински работници, полицаи, пожарникари, шофьори и продавачи ще могат безплатно да се изследват, дори да нямат симптоми.

mediapool.bg