Кламер БГ - Новини: Столтенберг: Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана

Столтенберг: Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана

Свят

|
Ср, 25 Ян 2023г. 14:13ч.
Столтенберг: Страните от НАТО изглежда ще се насочат към по-високи разходи за отбрана

Йенс Столтенберг, Сн. ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата си във Вилнюс през юли страните от алианса да се насочат към по-високи разходи за отбрана от поставените в момента като цел 2 процента от БВП на съответната държава. Столтенберг заявява това в публикувано днес интервю за вестник "Велт", съобщиха световните агенции.

По думите му страните от НАТО могат да си поставят "по-амбициозна" цел, "тъй като всички виждат, че трябва да инвестираме повече" в отбраната.

На среща в Уелс през септември 2014 г. страните от пакта се договориха всяка от тях до 10 години да отделя за отбрана по 2 на сто от своя БВП. "Двата процента поначало се предвиждаха за десет години, тоест до 2024, тоест трябва да обновим" тази цел, казва Столтенберг в интервюто.

Той допълва, че запасите от оръжия и боеприпаси на държавите от алианса "все повече се изчерпват" с оглед подкрепата, предоставяна на Украйна. "Естествено е необходимо да попълним собствените си запаси от боеприпаси и оръжейни системи, включително за да гарантираме бъдещите доставки за Украйна. Затова НАТО разшири сътрудничеството си с промишлеността", добавя Столтенберг.

"НАТО не е и няма да бъде воюваща страна. Ние не изпращаме в Украйна свои войски или самолети на НАТО", изтъква генералният секретар на пакта. Но посочва, че алиансът подкрепя Киев с оборудване. "Украйна има право на самоотбрана според устава на ООН и ние имаме право да я подкрепяме в отстояването на това право", казва той.

"Разбира се, винаги" има риск от ескалация, затова е важно алиансът да засилва военното си присъствие на своя източен фланг. Така Москва ще разбере, че НАТО смята да брани "всеки сантиметър" от своята територия, подчертава Столтенберг.

"Рискът от употреба на ядрени оръжия не е голям. Но ядрената риторика на Русия е напълно безотговорна. Тя е опасна. Русия трябва да знае, че в една ядрена война не може да се постигне победа, затова такава не бива да бъде водена", казва шефът на Северноатлантическия съюз.

Той добавя, че НАТО внимателно следи действията на Русия и за момента не вижда промени, които да засягат ядрените й сили. "В противен случай, разбира се, щяхме да реагираме", заявява Столтенберг.

mediapool.bg