Кламер БГ - Новини: Срещата между Тръмп и Ким - комбинация от шоу и съдържание

Срещата между Тръмп и Ким - комбинация от шоу и съдържание

Свят

|
Пон, 01 Юли 2019г. 13:25ч.
Срещата между Тръмп и Ким - комбинация от шоу и съдържание

"Добре, да го направим". С тези думи, с бавна стъпка и потупване по ръката на Ким Чен-ун президентът Доналд Тръмп стана вчера първият действащ американски лидер, стъпил в Северна Корея. Двамата написаха история в здраво укрепената демилитаризирана зона. Този специално създаден за телевизионно зрелище момент бе немислим само преди две години, когато двамата мъже си разменяха обиди и неумолими заплахи, пише агенция Асошиейтед прес.

Тръмп се отби за три часа в демилитаризираната зона, от които 80 минути прекара с Ким. Това бе проява на "дипломация на ръкостискането", чиято цел бе да влезе в учебниците по история, но също така и хаотичен спектакъл, отражение на взетото в последната минута решение на Тръмп да отправи покана към авторитарния лидер да се срещне с него на границата между двете Кореи.

Впоследствие остана неясно дали срещата беше повече шоу или повече съдържание, отбелязва Асошиейтед прес. Като изключим безпрецедентните кадри и момента, достоен да заеме водещите заглавия, единственото постижение на Тръмп като че ли бе да договори споразумение за подновяване на ядрените преговори, които самият той напусна през февруари по време на последната му среща на върха с Ким във Виетнам.

Тръмп отдавна планираше да посети демилитаризираната зона. Трябваше да го направи през 2017 г., но пътуването бе отменено заради мъгла. Сътрудници на Белия дом казват, че публичната покана към Ким за среща там е била точно толкова спонтанна, колкото изглеждаше. В типичен за Тръмп стил всичко започна с туит.

"Бих се срещнал с него на Границата/ДМЗ просто да му стисна ръката и да кажа "Здравей" (?)!", написа американският президент около 30 часа преди визитата.

Тайнствеността, витаеща около несполучливия опит за посещение отпреди две години бе заменен с медиен шум, подстрекаван от самият президент.

Тръмп каза, че Северна Корея бързо е отговорила и е изразила интерес към поканата. Американски и севернокорейски представители прекараха дълго време в събота вечерта и неделя сутринта в опит да преодолеят огромните препятствия в областта на логистиката и сигурността за уреждането на среща в такъв кратък срок.

Дори Ким като че ли не можа да скрие изненадата си от срещата.

"Не съм очаквал да се видя с вас на това място", каза той на Тръмп, когато се ръкуваха над бетонния праг, част от демаркационната линия между Севера и Юга.

Тръмп пръв подхвърли идеята да направи няколко крачки в Северна Корея. "Искате ли да прекрача" границата, попита той Ким, докато преводач превеждаше думите му на корейски. "Искате ли?".

Ким направи жест с ръка на Тръмп отговаряйки с помощта на своя преводач: "Ако Ваше превъзходителство направи крачка напред, Вие ще сте първият американски президент, прекосил границата".

Щом направи първите си стъпки, бившата звезда от телевизионно риалити веднага се зае да режисира собственото си шоу.

"Хайде", каза той на Ким, потупвайки го по лакътя и двамата извървяха редом 10 крачки на територията на Северна Корея.

След малко се обърнаха с лице към журналистите, стоящи от страната на Юга.

Тръмп съпроводи Ким обратно в Южна Корея и тогава се разрази схватка между репортери и севернокорейски телохранители, които избутаха представителите на пресата и опитаха да им попречат да заснемат момента.

Блъсканицата се изостри когато лидерите отидоха в Дома на свободата от южната страна на Панминчжин, където дадоха кратки изявления пред репортери и след това се срещнаха за около 50 минути. Фотограф бе повален на земята, а един репортер бе видян облян в сълзи.

В един момент новата прессекретарка на Белия дом Стефани Гришам се блъсна странично в севернокорейски телохранител, който препречваше пътя на репортерите към залата, докато други служители по сигурността френетично опитваха да отцепят зоната с жълто въже.

Към разговора с Ким се присъединиха дъщерята на американския президент Иванка Тръмп и зет му Джаред Къшнър - и двамата високопоставени съветници в Белия дом. Наоколо кръжаха началникът на канцеларията Мик Мълвейни и други сътрудници. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън, скептик по отношение на преговорите с Ким, бе по същото време на път за Улан Батор, за да участва в консултации с монголски представители по въпроси на регионалната сигурност.

По едно време Иванка Тръмп и Къшнър се поспряха, за да влязат в една от сините постройки, разположени на границата между двете Кореи. Запитана от репортер за пътуването й до Севера, тя отвърна "Нереално".

Може би се готви продължение: Тръмп каза на репортерите, че е поканил Ким във Вашингтон, отбелязва Асошиейтед прес.

От чудноват туит до историческо стъпване на територията на Северна Корея, импровизираната до голяма степен трета среща между президента Тръмп и севернокорейския лидер бе драматичен шедьовър от типа създадени за телевизията спектакли, които Тръмп така високо цени, пише в. "Ню Йорк таймс".

Но седмици преди срещата, която започна с покана в Туитър от президента към Ким да се отбие в демилитаризираната зона и да каже "здрасти", в правителството на американския президент се заформяше идея, която официалните лица във Вашингтон се надяват да стане основа за нов кръг преговори. Идеята е за нещо като ядрено замразяване, което на практика запазва статуквото и тихомълком признава Пхенян за ядрена сила - нещо, което правителството често казва, че никога няма да приеме.

Това се различава от първоначалното тържествено обещание на Тръмп отпреди 30 месеца да уреди севернокорейския ядрен проблем. То обаче може да му предостави оръжие срещу критиците, които казват, че севернокорейският диктатор разиграва брилянтно американския президент, като му показва това, за което мечтае, като същевременно не прави реални отстъпки, добавя американското издание.

Тръмп е добър в това да привлича внимание и да прави сензация. Когато тези методи се прилагат за насърчаване на мир и стабилност, те могат да доведат до много добри резултати и до някои пробиви. Срещата между Тръмп и Ким изглежда символична, но тя разби статуквото между двете страни и доведе до подновяване на диалога. Всъщност тя бе малък повратен момент в двустранните отношения, пише китайският англоезичен вестник "Глобал таймс".

Цяло чудо е, че американският президент успя да установи лични взаимоотношения с Ким в контекста на сериозна междудържавна конфронтация. Приятелството между двамата лидери обаче никога не може да замени националните интереси на страните, тъй като неговата роля в уреждане на големите политически различия е ограничена. Сериозните разделения между Вашингтон и Пхенян очевидно са по-значителни от личните отношения между лидерите им, добавя китайският вестник.

По БТА

mediapool.bg