Кламер БГ - Новини: Спрян е токът на 800 хил. жители в Северна Калифорния, за да няма горски пожари

Спрян е токът на 800 хил. жители в Северна Калифорния, за да няма горски пожари

Свят

|
Ср, 09 Окт 2019г. 19:02ч.
Спрян е токът на 800 хил. жители в Северна Калифорния, за да няма горски пожари

Компанията "Пасифик гас енд електрик" спря електроподаването за над половин милион потребители в Северна Калифорния, което е най-мащабното планирано спиране на тока в историята на американския щат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в сряда.

Компанията съобщи, че поетапно ще изключва електричеството на близо 800 хиляди потребители, за да предотврати възникването на горски пожари в горещото ветровито време.

Опасенията са, че пречупени дървета може да прекъснат далекопроводи и повредят съоръжения, от което да възникнат пожари. От обяд местно време ще започне спирането на електричеството за втора група от 234 хиляди потребители.

По-късно през деня от "Пасифик гас енд електрик" ще решат дали да прекратят електороподаването за други 42 хиляди клиенти на компанията в по-южни райони на Северна Калифорния.

Компанията "Садърн Калифорния Едисън" обяви, че утре може да спре електричеството за над 106 хиляди абонати в осем окръга в Южна Калифорния заради бушуващия през този сезон горещ сух вятър - известен като Санта Ана.

Хората в щата се готвят за прекъсванията, като масово изкупуват бутилирана вода и батерии. По бензиностанциите има опашки.

mediapool.bg