Кламер БГ - Новини: Според Джордж У. Буш Русия се е намесила в изборите в САЩ

Според Джордж У. Буш Русия се е намесила в изборите в САЩ

Свят

|
Четв, 08 Фев 2018г. 18:00ч.
Според Джордж У. Буш Русия се е намесила в изборите в САЩ

Според бившия президент на САЩ Джордж У. Буш "има доста ясни улики, че руснаците са се намесили" в американските президентски избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Буш заяви това в четвъртак в Абу Даби, категорично опровергавайки твърденията на съпартиеца си републиканец Доналд Тръмп, който отрича Москва да се е опитвала да повлияе на вота.

Макар че не спомена името на президента Тръмп, Буш явно отхвърли опитите му за затопляне на отношенията с Русия, както и изявленията му за имиграцията.

"Има доста ясни доказателства, че руснаците са се намесили. Дали са повлияли на резултата е друг въпрос", каза Буш. "Проблем е, че чужда държава е намесена в нашата избирателна система. Демокрацията ни е добра само докато хората й вярват", добави той.

Буш критикува и решението на Тръмп да отмени програмата на администрацията на бившия президент Барак Обама, позволяваща на млади имигранти, живеещи в САЩ незаконно, които са били доведени като деца, да останат в Америка.

"Америка е техният дом. Те имат право да се уреди положението им", каза 43-ият президент на САЩ. Буш призна, че се е опитал да реформира "куцащата" имиграционна система на Америка, но се е провалил.

"Има хора, желаещи да заемат работни места, нежелани от американците. Американците не искат да берат памук на 105 градуса (по Фаренхайт), но има хора, които искат да сложат храна на масата на семейството си и са готови да вършат тази работа. Длъжни сме да им кажем благодаря и добре дошли", каза той.

Говорейки за руския президент Владимир Путин, Буш използва израза "zero-sum". Той не мисли "как и двамата да спечелим", а само "как аз да спечеля, а ти да загубиш", обясни бившият президент на САЩ.

С друг идиом Буш описа Путин като човек, който вечно е гневен, понеже смята, че е третиран несправедливо или изпитва чувство за малоценност.

"Причината да се държи така е, че изчезването на Съветския съюз го тревожи. Следователно много от неговите стъпки целят възвръщането на съветската хегемония", обясни Буш. Той наблегна също на необходимостта да бъдат подкрепени НАТО и другите алианси на САЩ по света. По думите му Путин постоянно "натиска, изпробвайки слабостта". "Затова НАТО е много важна", каза Буш.

mediapool.bg