Кламер БГ - Новини: Спасението от Covid-19 е насред Тихия океан, засега

Спасението от Covid-19 е насред Тихия океан, засега

Свят

|
Пет, 03 Апр 2020г. 16:48ч.
Спасението от Covid-19 е насред Тихия океан, засега

На 12 януари властите в Китай официално обявиха съществуването на новия коронавирус. Само ден по-късно заразата се превърна в световен проблем. Един случай беше засечен в Тайланд, а след това в Япония, Южна Корея и САЩ. Вирусът започна постепенно да се разпространява по цялата Земя, пише ББС.

В началото на април има над 1 милион официално потвърдени случаи на Covid-19, експертите са сигурни, че заразените са много повече. Covid-19 присъства дори в страни като Непал и Никарагуа.

Докато в много европейски страни болниците са претоварени, а смъртните случаи растат, има ли все пак място в света, където коронавирусът още не е стъпил? Изненадващо, но отговорът е "да".

До 2 април общо 18 страни не са докладвали за нито един случай. Това са Комороски острови, Лесото, Кирибати, Маршалови острови, Микронезия, Науру, Северна Корея, Палау, Самоа, Сао Томе и Принсипи, Соломонови острови, Южен Судан, Таджикистан, Тонга, Туркменистан, Тувалу, Йемен.

Повечето експерти твърдят, че в голяма част от тези страни има случаи на Covid-19, които властите не са обявили. Например, Северна Корея или Йемен.

Но има места, където се смята, че вирусът наистина не присъства. Това е валидно за седем от десетте най-малко посещавани места по света, според данните на ООН.

Островната държава Науру се намира на остров в Тихия океан на около 320 км от най-близкия си съсед – остров Банаба, който е част от Кирибати. Най-близкият голям град е Брисбейн (Австралия), който се намира на е на растояние от 3200 км. Науру е държавата с най-малка територия в света след Монако и има население от едва 10 000 души. През последната година туристите на Науру са били едва 160 души.

Може да си мислите, че подобно отдалечено място няма нужда да се изолира повече? Това не е точно така. Науру има само една болница, в която има недостиг на медицински сестри и няма нито един респиратор. Страната бързо забрани посещения от хора от засегнатите от вируса страни в Азия.

Всеки, който е развил някакви гипоподобни симптоми, е слаган под строга карантина и е проверяван всеки ден. Тестовете за коронавируса се внасят от Австралия.

Извънредно положение е обявено още в Кирибати, Тонга и Вануату.

Проблемът е, че много островитяни са в лошо здравословно състояние и без Covid-19. По тези места имат проблеми със затлъстяването, което води след себе си диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

В Малави също се страхуват от вируса, защото те на свой ред бяха тежко засегнати от СПИН пред 30 години.

Епидемиологът проф. Анди Татърн от Университета в Саутхямптън е готов да се обзаложи, че на отдалечените острови в Тихия океан все още няма Covid-19.

"В нашата глобализирана икономиката не съм сигурен, че някой може да избяга от подобна инфекция. Забраните на Науру може и да работят, но те не могат да са завинаги", казва професорът.

mediapool.bg