Кламер БГ - Новини: След среща с Тръмп: Меркел иска бързо търговско споразумение между ЕС и САЩ

След среща с Тръмп: Меркел иска бързо търговско споразумение между ЕС и САЩ

Свят

|
Пон, 26 Авг 2019г. 17:31ч.
След среща с Тръмп: Меркел иска бързо търговско споразумение между ЕС и САЩ

Германия иска ЕС да постигне търговско споразумение със САЩ възможно най-бързо, заяви пред журналисти днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц Меркел каза, че би искала възможно най-бързо да има по-задълбочени преговори между ЕС и САЩ.

Ние сме изключително заинтересовани търговията ни да се засили. Мисля, че можем да намерим решения, отбеляза тя, като допълни, че Германия, като част от ЕС, работи усилено по този въпрос.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е обсъдил с Меркел търговското споразумение с ЕС и допълни, че се надява да не се налага Вашингтон да налага мита на германските автомобили.

Тръмп заяви, че Франция и Германия се "приближават" до споразумение за данъка върху приходите на дигиталните компании, допълва АФП.

Тръмп похвали Меркел, като заяви, че тя е "много умна жена и е напълно наясно как стоят нещата", още преди повечето от другите хора да са го разбрали, предаде ДПА.

На журналистически въпроси дали е обезпокоен, че единствената лидерка сред страните от Г-7 може скоро да напусне канцлерския пост, Тръмп отвърна, че няма да се учуди, ако Меркел се задържи по-дълго от очакваното. "Тя може да ви изненада", каза той.

Тръмп каза, че скоро ще посети Германия. "Имам и германска кръв, ще отида там. Много скоро ще отидем в Германия", каза той.

Американският лидер заяви, че е постигнато решение за съдбата на десетките джихадисти от "Ислямска държава" в американски плен, предаде Асошиейтед прес. Според него е несправедливо САЩ да плащат за държането на тези екстремисти. Той посочи, че много от тях идват от Европа, включително от Германия, и че иска Европа да си ги прибере.

Меркел каза, че страната й вече е приела много имигрантски семейства, но отбеляза, че ЕС е ангажиран с решаване на въпроса.

mediapool.bg