Кламер БГ - Новини: Скандалът Одебрехт не спира да разтърсва Латинска Америка

Скандалът Одебрехт не спира да разтърсва Латинска Америка

Свят

|
Четв, 18 Апр 2019г. 19:12ч.
Скандалът Одебрехт не спира да разтърсва Латинска Америка

Корупционният скандал, свързан с бразилския строителен гигант Одебрехт, който разтърсва политическата класа в Латинска Америка, получи драматичен обрат след самоубийството на бившия перуански президент Алан Гарсия по време на ареста му, предава Франс прес.

Според американското министерство на правосъдието в продължение на повече от десетилетие предприятието е раздало 788 милиона долара в десетина страни от Латинска Америка и две африкански държави. Скандалът засяга действащи президенти, бивши държавни глави и министри.

Франс прес обобщава данните за аферата в основните страни.

Бразилия

Люлката на скандала. Групата Одебрехт е създала картел с конкурентите си, за да се възползва от пазара за подизпълнители на държавния петролен гигант Петробраз. Това е най-големият корупционен скандал в историята на Бразилия, който беше разкрит от голямото разследване "Автомивка".

Засегнати са десетки политици, включително бившият президент Мишел Темер (2016-2018 г.), както и бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва (2003-2010 г.), който излежава присъда от 12 години и 11 месеца затвор за корупция и пране на пари. Лула твърди, че е невинен.

Изпълнителният директор на групата Марселу Одебрехт вече беше осъден на 19 години затвор. В края на 2017 г. той се съгласи да сътрудничи на правосъдието и бе поставен под домашен арест. През февруари Лула беше осъден за втори път именно по получена от него информация.

Неговите показания позволиха да бъдат разследвани близо десетина министри на бившия президент Темер, една трета от Сената и четирийсетина депутати.

През юли Одебрехт прие да плати близо 700 милиона долара на бразилската държава, като част от споразумение, по силата на което групата трябва да плати 2,6 милиарда долара на САЩ, Швейцария и Бразилия.

Перу

Това е другата най-тежко засегната от скандала страна. Одебрехт призна, че е платил подкупи на обща стойност 29 милиона долара между 2005 и 2014 година.

През февруари бразилският конгломерат подписа "окончателно споразумение" с перуанското правосъдие, като пое ангажимент да плати 182 милиона долара на Перу като гражданско обезщетение.

Освен Алан Гарсия (1985-1990 г. и 2006-2011 г.) на мушката на правосъдието са още трима бивши президенти - Алехандро Толедо (2001-2006 г.), Оланта Умала (2011-2016 г.) и Педро Пабло Кучински (2016-2018 г.). Опозиционната лидерка Кейко Фухимори беше изпратена в ареста на 31 октомври.

През март 2018 г. Кучински, когото перуанците наричат "Пе Пе Ка", стана първият действащ президент, подал оставка поради връзките си с Одебрехт. Групата призна, че е платила близо пет милиона долара на предприятия, свързани с него.

На 17 април бившият президент Алан Гарсия се простреля в главата, когато трябваше да бъде арестуван. Той беше обвинен, че е получил 20 милиона долара.

Същият ден "Пе Пе Ка", приет в ареста на 10 април, беше приет по спешност в болница.

Еквадор

В средата на декември 2017 г. еквадорският вицепрезидент Хорхе Глас беше осъден на шест години затвор за получаването на подкупи от Одебрехт на стойност 13,5 милиона долара. Общо групата е платила 40 милиона долара подкупи в страната.

Според прокуратурата са задържани 22 души и са открити 24 разследвания. През февруари Томислав Топик, директор на предприятие, обеща да върне на държавата 13,5 милиона долара, получени от групата.

Венецуела и други страни

Скандалът засегна и Венецуела, където бразилската група казва, че е платила 98 милиона долара. Николас Мадуро и членове на лагера на управляващите бяха заподозрени, но съдебната система - обвинявана от опозицията, че обслужва интересите на държавния глава - отказа да започне разследване.

Строителната група призна, че е платила 59 милиона долара в Панама. Заподозрени са двама синове и трима бивши министри на бившия президент Рикардо Мартинели (2009-2014 г.).

Одебрехт призна, че е раздала "под масата" 92 милиона долара в Доминиканската република. Седем души, обвинени в корупция, се явиха пред съда.

По БТА

mediapool.bg