Кламер БГ - Новини: Силният човек в ОАЕ, който нормализира връзките с Израел

Силният човек в ОАЕ, който нормализира връзките с Израел

Свят

|
Пет, 14 Авг 2020г. 13:56ч.
Силният човек в ОАЕ, който нормализира връзките с Израел

Престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, първият лидер на държава от Залива, обявил нормализиране на отношенията с Израел, е де факто лидерът на Обединените арабски емирства, на които той е двигател на нарастващата дипломатическа мощ, предава Франс прес.

Трети син на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, основателят на федерацията на ОАЕ, МБЗ, както го наричат, вече беше начело, когато мозъчен удар през януари 2014 г. извади настоящия президент шейх Халифа, от всекидневното упражняване на властта.

В паметна записка от 2009 г. на бившия американски посланик Ричард Олсън, разкрита от "Уикилийкс", той вече беше описан като "човека, който управлява Обединените арабски емирства".

Десетилетие по-късно няколко държави от Залива дискретно се сближиха с Израел, изправени пред общия ирански враг.

Но емирствата на МБЗ са първите, които правят крачката към нормализация, в рамките на споразумение, определено като "историческо" от САЩ, които го договориха.

Роден в Абу Даби на 11 март 1961 г., шейх Мохамед е определен за престолонаследник в Абу Даби след смъртта на баща си през ноември 2004 г.

Получил образованието си в прочутата британска военна академия "Сандхърст", която завършва през 1979 г., той бързо се издига в йерархията на въоръжените сили, за да стане командващ на военновъздушните сили, зам.-началник на щаба и накрая началник-щаб през януари 1993 г. Той има звание генерал и де факто поема командването на въоръжените сили.

В качеството си на силния човек в емирствата е изградил връзки в почти всички столици, особено на Запад.

Регионално влияние

В своята стратегическа игра шейх Мохамед може да разчита на богатството на Абу Даби, който държи 90 процента от петролните запаси на емирствата, и на могъществото на семейния му клан.

След смъртта на баща му, той "успя да се възползва от мощта на семейството си Ал Нахаян, което държи много ключови длъжности, свързани със сигурността и външните отношения" на емирствата, отбелязва Нийл Патрик, анализатор в британския център за отбрана и сигурност (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies).

МБЗ до голяма степен е смятан и за човека, изпратил през 2015 г. войски на емирствата в Йемен, в рамките на коалиция, ръководена от Саудитска Арабия срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран.

В конфликта целта на емирствата понякога изглежда се различава от тази на саудитския им съюзник.

Абу Даби гради влияние в Южен Йемен и Африканския рог, като установява военно присъствие, докато Саудитска Арабия изглежда загрижена предимно за защита на южната си граница срещу проиранските бунтовници.

Двете столици в Залива обаче съвместно понасят критики заради цивилните жертви, предизвикани от тяхната намеса в конфликта.

А активността на емирствата, ръководени от МБЗ, не се ограничава на Арабския полуостров: Абу Даби е на нож с Турция в Либия, където двете държави подкрепят съперничещи си лагери.

МБЗ и МБС?

При изпълнението на проектите си МБЗ може да разчита на близостта си с младия и амбициозен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман, наричан МБС, който е с 25 години по-млад от него.

Какъв е балансът на силите между двамата мъже? Някои анализатори смятат, че МБЗ е наставникът на МБС, с когото споделят дълбока враждебност към Иран и "Мюсюлмански братя".

Смята се, че шейх Мохамед е насърчил политиката на либерализация на саудитското общество, ръководена от младия принц от династията Ал Сауд, чийто имидж беше същевременно накърнен от поредица противоречия.

Твърди се, че двамата мъже са били архитектите на дипломатическата изолация на Катар през юни 2017 г., упрекван от тях, че подкрепя организацията "Мюсюлмански братя".

Запален по спорта, шейх Мохамед обича футбола и са го виждали да кара велосипед. Женен за принцеса, шейха Салама бент Хамдан Ал Нахаян, той има четирима синове и пет дъщери.

По БТА

mediapool.bg