Кламер БГ - Новини: Сеул и Пхенян водят разговори за среща на върха

Сеул и Пхенян водят разговори за среща на върха

Свят

|
Ср, 28 Юли 2021г. 17:16ч.
Сеул и Пхенян водят разговори за среща на върха

Мун Дже-ин и Ким Чен-ун

Северна Корея и Южна Корея водят разговори за отваряне наново на съвместното бюро за връзка, което Пхенян разруши миналата година и за провеждане на среща на върха в рамките на усилията за възстановяване на отношенията, казаха три добре осведомени източника от южнокорейското правителство, цитирани от Ройтерс.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун търсят начини за подобряване на изострените отношения чрез размяна на голям брой писма от април насам, казаха източниците, пожелали да останат анонимни заради дипломатическата деликатност на темата.

Дискусиите са знак за подобряването на връзките, които се влошиха през изминалата година, след като тристранните срещи на върха през 2018 г. дадоха определени надежди за мир и помирение.

Междукорейските разговори могат да допринесат също да бъдат рестартирани блокираните преговори между Пхенян и Вашингтон, имащи за цел отказ на Северна Корея от ядрената и ракетната й програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Този въпрос е от ключово значение за Мун, подкрепата за когото намалява през последната му година на президентския пост. Мун е заложил политическия си престиж на подобряването на отношенията със Северна Корея и допринесе за организирането на историческите срещи между Ким и тогавашния американски президент Доналд Тръмп през 2018 г. и 2019 г.

Двете Кореи, които технически са в състояние на война, след завършването с примирие на Корейската война от 1950-53 г., вчера възстановиха комуникационните канали помежду си, които Северът прекъсна през юни миналата година.

Двете страни обсъждат възстановяване на тяхното съвместно бюро за връзка в пограничното селище Панминчжон, казаха два източника. Пхенян зрелищно взриви предишното бюро в граничния си град Кесон през 2020 г. Двете Кореи разговарят също за организиране на среща на върха между Мун и Ким, но засега не се обсъжда нито конкретен график, нито други подробности заради пандемията от коронавируса, допълниха източниците.

mediapool.bg