Кламер БГ - Новини: Исторически забележителности на Париж се затварят заради протестите

Исторически забележителности на Париж се затварят заради протестите

Свят

|
Пет, 07 Дек 2018г. 10:53ч.
Исторически забележителности на Париж се затварят заради протестите

Атракцията на Париж - Айфеловата кула, и редица други привлекателни за туристите във френската столица исторически обекти, ще бъдат затворени в събота заради протестите на "жълтите жилетки“, съобщи компанията оператор на кулата, цитирана от БТА.

Няма да работят седем музеи и исторически обекти в столицата, сред които парижката опера, катакомбите, Лувърът, музеят Орсе, музеите Гран и Пти пале.

Префектурата на Париж призова магазините и ресторантите по централния булевард "Шан-з-Елизе“ също да бъдат затворени, тъй като властите очакват насилие да съпроводи демонстрациите.

Френският министър-председател Едуар Филип съобщи, че 89 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени в цялата страна в събота. В Париж ще има 8000 служители на силите за сигурност и бронирана техника.

"Изправени сме пред хора, които не идват да протестират, а да рушат и искаме да разполагаме със средства да не им дадем свобода на действие“, каза в четвъртък вечерта Филип по телевизия Те Еф1.

По-рано се съобщаваше, че в събота във Франция ще бъдат разположени

65 000 служители на силите за сигурност.

Филип обяви, че ще бъдат използвани също десетина бронирани коли на жандармерията. Това ще се случи за пръв път от 2005 г., когато в парижки предградия избухнаха бунтове.

Айфеловата кула бе затворена за посещение на 24 ноември, когато се очакваше протести да има на Марсово поле - зоната зад туристическия обект. Тогава обаче протестите се насочиха към булевард „Шан-з-Елизе“.

mediapool.bg