Кламер БГ - Новини: Сенатор: Тръмп може да бъде оправдан още утре

Сенатор: Тръмп може да бъде оправдан още утре

Свят

|
Четв, 30 Ян 2020г. 12:40ч.
Сенатор: Тръмп може да бъде оправдан още утре

Опитът на демократите да накарат републиканците да бъдат изслушани свидетели в процеса по импийчмънт срещу Доналд Тръмп в Сената удариха на камък. Това поражда възможност президентът да бъде оправдан още утре, съобщи Ройтерс.

Докато сенатори задаваха въпроси на юридическия екип на Тръмп и на демократите, играещи ролята на прокурори по делото, Белият дом възрази срещу планираното публикуване на книга на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън. Според някои информации в нея Болтън твърди, че Тръмп е изиграл основна роля в оказването на натиск върху Украйна да разследва съперника му демократ Джо Байдън.

Сенатор Джон Барасо, третият по старшинство републиканец в Сената, каза, че е възможно процесът да приключи утре, без да успеят демократите да постигнат целта си да призоват свидетели.

"Нещата ясно вървят към обявяване на финално решение в петък. Гласуването ще бъде в петък", каза Барасо.

Други сенатори републиканци предрекоха вчера подобен изход в разговорите си с репортери в почивките на процеса.

Демократите целят да убедят поне четирима републиканци сенатори да подкрепят искането им да призоват свидетели, за да си гарантират мнозинство в 100-местния Сенат.

Въпреки че Сенатът се очаква да обяви Тръмп за невинен и той да остане на президентския пост, привикването на свидетели като Болтън може да нанесе големи щети в политическо отношение на президента, който ще се бори за преизбиране на изборите на 3 ноември.

Вчера Белият дом уведоми Джон Болтън, че ръкописът на книгата му съдържа "значително количество класифицирана информация" и не може да бъде публикуван в сегашния му вид, съобщи Ройтерс.

В писмо от Съвета за национална сигурност на Белия дом до адвоката на Болтън Чарлз Купър, стигнало до Ройтерс, се казва, че ръкописът съдържа някои материали, които могат да се определят като "СТРОГО СЕКРЕТНИ".

"Според федералните закони и споразуменията за неразгласяване, подписани от клиента ви като условие за достъп до класифицирана информация, ръкописът не може да бъде публикуван или разпространен по друг начин, без заличаване на тази класифицирана информация", се казва в писмото.

mediapool.bg