Кламер БГ - Новини: Сезонът на недоволството: целият свят е обхванат от протести

Сезонът на недоволството: целият свят е обхванат от протести

Свят

|
Ср, 23 Окт 2019г. 14:51ч.
Сезонът на недоволството: целият свят е обхванат от протести

Нов ден, нов протест.

В понеделник беше Боливия. Там разгневени хора влязоха в сблъсъци с полицията, след като политическата опозиция заяви, че е била измамена в изборите, спечелени от действащия президент Ево Моралес.

Миналата седмица улиците на чилийската столица Сантяго потънаха в хаос - разгневени от повишаването на цената на билетите за метро демонстранти ограбиха магазини, запалиха автобус и накараха президента да обяви извънредно положение.

По-рано този месец лидерът на Еквадор направи същото след изпълнени с насилие протести, предизвикани от решението да се сложи край на съществуващите от десетилетия субсидии за горива.

И това беше само в Южна Америка.

В Хонконг е неспокойно от месеци, ливанската столица Бейрут е в застой, някои улици на Барселона миналата седмица приличаха на бойно поле, а десетки хиляди британци преминаха през уикенда през Лондон заради Брекзита.

През последните няколко месеца избухнаха протести в цял свят. Всеки беше задействан от нещо различно, но много от основните поводи за недоволство са сходни.

Глобализацията и технологичният напредък като цяло изостриха неравенствата в някои страни, каза Сергей Гуриев, бивш главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие, като същевременно отбеляза, че не всички сегашни протести са породени от икономически тревоги.

Дигиталните медии накараха хората да осъзнаят по-ясно световните неравенства, каза Саймън Френч, главен икономист в британската банка "Панмюър Гордън".

"Знаем, че икономиката на щастието се задвижва до голяма степен от оценката за относителната ви позиция спрямо нивото, към което се стремите", каза той, като заложеният репер сега е изнесен далеч извън местната общност.

Икономиката

В поне четири от страните, които в последно време бяха засегнати от бурни протести, главната причина за избухналото недоволство е икономическа.

Правителствата на Чили и Еквадор си навлякоха гнева на народа заради опит за повишаване на цените на обществения транспорт и за отмяна на субсидиите за горива.

След като столицата Кито беше обхваната от сблъсъци, президентът Ленин Морено поиска диалог с водачите на коренното население, което беше мобилизирало хората да излязат на улицата.

Броени минути след това главният организатор на протестите Хайме Варгас отблъсна протегнатата ръка.

"Ние защитаваме народа", каза Варгас във включване на живо през Фейсбук от шествието в Кито.

Отговорът му, видян от милиони хора, изтъква друго предизвикателство пред властите, когато те се опитват да потушат общественото недоволство: социалните медии правят комуникацията между протестиращите по-лесна от всякога.

Десетки хиляди души изпълниха улиците на Бейрут в най-масовата проява на недоволство от управляващите от десетилетия. Хора на всякаква възраст и от най-различни вероизповедания се събраха да протестират срещу влошаващите се икономически условия и с мнението, че хората на власт са корумпирани.

Подобни фактори породиха кръвопролитните граждански размирици в Ирак в началото на този месец.

Над 100 души бяха убити в насилие по време на протести в страна, в която много иракчани, особено млади хора, смятат, че не са усетили икономически ползи след разгрома на екстремистите от "Ислямска държава" през 2017 г.

Силите за сигурност действаха твърдо, снайперисти стреляха от покривите, а интернет беше спрян, за да се прекъсне потокът от информация сред протестиращите.

Дайте си ни автономията

Хонконг е разтърсван от пет месеца от често пъти изпълнени с насилие протести поради страхове, че Пекин затяга хватката си над тази територия и това е най-тежката й политическа криза, откакто колониалната сила Великобритания я върна на Китай през 1997 г.

В последните седмици нямаше много масови прояви, но в тези, които се състояха, насилието ескалира - радикални активисти запалиха метростанции, опустошиха магазини, като често пъти нападаха китайски банки и свързани с континента магазини.

Полицията изстреля хиляди сълзотворни гранати, стотици гумени куршуми и три бойни куршума по замерящи я с тухли и коктейли "Молотов" активисти.

Събитията в Хонконг породиха сравнения с Каталуния в последно време. Там също хората са ядосани от опитите според тях да се осуети желанието им за по-широка автономия от останалата част от Испания, или дори направо за независимост.

Протестиращите запалиха коли и хвърляха коктейли "Молотов" по полицаите в Барселона, разгневени от осъждането на затвор за каталунски сепаратистки лидери, които искаха да провъзгласят независима държава. Демонстрантите се съсредоточиха и върху стратегически цели за предизвикване на възможно най-сериозни проблеми, включително международното летище, където бяха отменени над 100 полета.

Това се случи няколко дни след подобни действия в Хонконг, което може би значи, че протестните движения взаимно се следят и дори имитират в социалните медии и новините.

"В Хонконг го направиха добре, ама те са по-луди", каза неотдавна 22-годишният студент по изкуства Джузепе Вайреда на каталунски сепаратистки протест.

Протестиращите в Хонконг планират за четвъртък митинг на солидарност с демонстрантите в Испания.

Със или без водач

В някои случаи отделни хора се издигат начело на протестните движения, използвайки социалните медии за прокарване на посланието си.

В Египет, където демонстрациите миналия месец бяха сравнително малки, но все пак важни, защото се случват много рядко, катализатор на недоволството към президента Абдел Фатах ас Сиси бе един египтянин, който постваше видеоклипове от Испания.

Шведската тийнейджърка Грета Тунберг вдъхнови милиони хора да организират през септември шествия в градове в цял свят с искане политическите лидери да предприемат действия за спиране на климатичните промени. Десетки хиляди се събраха в парк в Ню Йорк да слушат речта й.

"Ако сте част от тази малка група хора, които се чувстват застрашени от нас, имаме много лоша новина за вас. Защото това е само началото. Промяната настъпва, без значение дали се харесва или не", каза тя.

По БТА

mediapool.bg