Кламер БГ - Новини: Северна Македония: С обещание за ЕС Заев получи мандат за правителство

Северна Македония: С обещание за ЕС Заев получи мандат за правителство

Свят

|
Четв, 13 Авг 2020г. 14:29ч.
Северна Македония: С обещание за ЕС Заев получи мандат за правителство

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчи днес мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, съобщи МИА.

Заев обяви, че в срок от 20 дни ще изготви програма и ще направи опит за съставяне на стабилно правителство.

По думите му бъдещият кабинет ще продължи по пътя на интеграция с Европейския съюз и ще работи за създаването на общество за всички граждани, освободено от национализъм и етнически предразсъдъци.

"Чест и отговорност е за мен, че съгласно конституцията, като лидер на СДСМ и коалицията "Можем", получих мандат от президента Пендаровски за ново демократично, европейско правителство с институции, които по-добре ще служат на гражданите", каза Заев, цитиран от "Макфакс".

Той обясни, че правителствената програма ще бъде посветена най-вече на икономиката, на растежа на заплатите и пенсиите, на инвестициите в младежта и на грижите за най-бедните.

"Ще ръководя правителство, което няма да се отклони от пътя и което след членството в НАТО ще продължи да работи и за членство в ЕС“, добави Заев.

Церемонията се състоя във вила Водно по обяд, след като Зоран Заев от името на коалицията "Можем", която спечели най-много депутатски места, информира Пендаровски за разговорите с няколко партии за осигуряване на парламентарно мнозинство за формиране на правителство, съобщи кабиненът на президента на Северна Македония.

Зоран Заев беше министър-председател на Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато бе съставено служебно правителство. Неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори в средата на юли и е най-голямата политическа сила в парламента на страната, но с много малка преднина пред другата основна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Формирането на правителството ще зависи от разговорите с албанските партии.

Новото правителство ще е или коалиция на социалдемократите или ВМРО-ДПМНЕ с Демократичния съюз за интеграция с лидер Али Ахмети, или широка коалиция, или кабинет на малцинството.

Засега няма договорка между Заев и Ахмати, който в предизборната кампания се закани да настоява за премиер етнически албанец.

Заев подписа Договора за добросъседство с България на 1 август 2017 г. и Преспанското споразумение за името с Гърция година по-късно.

Това отвори пътя на Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

mediapool.bg