Кламер БГ - Новини: СЗО преименува маймунската шарка на емпокс

СЗО преименува маймунската шарка на емпокс

Свят

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 17:31ч.
СЗО преименува маймунската шарка на емпокс

СЗО преименува маймунската шарка на емпокс

Световната здравна организация (СЗО) обяви днес решението си да преименува маймунската шарка на емпокс (mpох - съкращение на английското ѝ наименование), за да уеднакви назоваването на заболяването на различни езици, предаде Франс прес.

Старото и новото название на болестта ще се използват заедно за преходен период от една година, след което "маймунска шарка" ще остане единствено в международния регистър на заболяванията, уточниха от СЗО - организацията, която има право да дава наименования на нови заболявания и в редки случаи да променя имената на съществуващите.

"Въпросът за даване на ново наименование се дискутира отдавна. Избраното име - емпокс, ще може да се използва на всички езици", обясниха от организацията. Ако все пак възникне проблем с употребата на думата на даден език, СЗО ще проведе консултации със съответните власти и научната общност в конкретната страна преди въвеждането ѝ.

Откакто през пролетта на 2022 г. започна появата на огнища от маймунска шарка, се появиха данни "за расистки и обидни забележки онлайн спрямо определени общности", обясняват от СЗО решението за преименуването, взето по призив на отделни лица, организации и дори държави.

Емпокс ще замени старото название след едногодишен преходен период. "По този начин ще се намали безпокойството сред експертите от евентуално объркване заради смяната на името при продължаваща заболеваемост по целия свят", казаха още от СЗО.

Маймунската шарка дължи името си на първите регистрирани случаи при лабораторни маймуни в Дания през 1958 г., но в действителност тя се среща по-често при гризачите. Първият случай на заболяване при хората е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго.

До началото на тази пролет разпространението на вируса беше ограничено до няколко държави от Западна Африка, където той е ендемичен. От началото на май се наблюдават значителен брой случаи по целия свят, основно сред мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

Обикновено маймунската шарка протича с треска, мускулни болки и обриви. Данните на СЗО за тази година сочат за 81 107 заболели в 110 страни, както и за петдесет и пет смъртни случаи.

mediapool.bg